Overall-ranking vervangt Nationale Triathlon Ranking

NIEUWEGEIN – Als gevolg van de licentie- en structuurwijzigingen bij de NTB was eerder al bekend dat de Nationale Triathlon Ranking een andere vorm zou gaan krijgen. De NTB heeft eerder deze week bekend gemaakt hoe deze ranking er dit jaar uit gaat zien. De nieuwe ranking, getiteld Overall Ranking, wordt een stuk uitgebreider dan de Nationale Triathlon Ranking. In tegenstelling tot de NTR (waarin alleen evenementen en startseries stonden opgenomen die de status van ‘wedstrijd’ hadden), wordt de nieuwe Overall Ranking samengesteld op basis van de uitslagen van alle evenementen (en alle startseries) op de NTB-kalender.

De NTB heeft samenwerking gezocht met Tiedo Tinga, om de door hem ontwikkelde ‘sportranking’ ook te gaan gebruiken voor de opmaak van een Overall Ranking. Net al s de oude NTB is de Overall Ranking een doorlopende, die continu gevoed wordt met alle recente uitslagen van NTB-evenementen. Alleen atleten die een NTB-licentie hebben worden opgenomen in de ranking, daglicenties worden er niet in verwerkt. Naast een èchte overall-ranking over alle evenementen op de NTB-kalender, worden er ook ranglijsten bijgehouden over de verschillende te onderscheiden disciplines: triathlons, duathlons, wintertriathlons, zwemlopen en off-road triathlons en duathlons.

NTB-bestuurslid Peter Dillo: “De verschillende ranglijsten moeten na het wedstrijdseizoen niet alleen inzicht gaan geven in de kwaliteiten van de deelnemers aan de verschillende wedstrijden, maar tevens een grote hoeveelheid statistische informatie geven met betrekking tot de (deelname aan) NTB-evenementen. De atleten die aan het einde van het kalenderjaar bovenaan staan in de diverse rankings zullen hier vooralsnog ‘slechts’ voor beloond worden met de eeuwige roem. Echter, net als met de huidige Nationale Triathlon Ranking zal bijvoorbeeld de nieuwe triathlonranglijst gebruikt kunnen worden als kwalificatiecriterium voor de stayerwedstrijden in Holten, het NK in Stein en Zundert. En ook de andere ranglijsten geven natuurlijk een interessant beeld van de krachtsverhoudingen binnen de diverse disciplines. Daarnaast mag de atleet die aan het einde van het jaar bovenaan staat in de Overall Ranking zich met recht de meest ‘Allround Combiduursportatleet’ van het jaar noemen”.

Bronnen:
Nederlandse Triathlon Bond
Sportranking.nl