Vanessa Fernandes evenaart World-Cup record in Beijing

BEIJING (CHN) – Tien dagen geleden werd ze pas eenentwintig, maar de erelijst van Vanessa Fernandes is nu al fenomenaal. De Portugese won zondag in Beijing haar twaalfde ITU World Cup wedstrijd op rij. Daarmee evenaart ze het record van de Australische Emma Carney, die begin jaren negentig met aanmerkelijk minder tegenstand tot twaalf opeenvolgende World Cup zeges kwam.

Fernandes voelde zich aan de vooravond van de pre-Olympische wedstrijd overigens niet zo lekker. Op advies van haar vader besloot ze toch te starten. Met het record hield ze zich niet bezig, ze wilde de wereldkampioene Emma Snowsill verslaan op het Olympische parcours. Dat is met een aantal heuvels behoorlijk selectief. De meeste triatleten prezen het zwem-, fiets- en loopcircuit voor de Spelen van 2008. Het parcours leidde bij de mannen zelfs tot een flinke breuk in het peloton, waardoor favorieten als wereldkampioen Tim Don en Kris Gemmell de slag misten. Vooraan werkten vier Fransen goed samen, hetgeen resulteerde in winst voor Frederic Belaubre. De regerend Europees kampioen klopte de Spanjaard Javier Gomez, die wel de leiding overneemt in het ITU-circuit. Met nog twee wedstrijden te gaan is Vanessa Fernandes al zeker van de eindzege. Het Franse succes werd compleet met de derde plaats van Stephane Poulat.

Birgit Berk kwam goed uit het Changping meer. De eerste twintig kilometer fietsen verrichtte de Nederlands kampioene veel kopwerk, in de vierde ronde moest ze op de klim lossen. De resterende twintig kilometer fietste ze alleen, omdat de tweede groep een te grote achterstand had. Pas bij de wissel werd ze door dat peloton opgeslokt. Berk liep de wedstrijd uit als 45e op een totaal van 84 triatletes. Broer Sander Berk kon net geen aansluiting vinden bij de kopgroep met de Fransen. Bij die tweede groep was de samenwerking niet altijd even best, waardoor een enorm peloton ontstond achgter de kopgroep van vijftien. Berk kon gelukkig een goed looponderdeel overleggen. Hij stapte als 49e van de fiets en haalde nog tien atleten in. Ook bij de mannen stond een groot veld van 87 atleten aan het vertrek, vooral om het Olympisch parcours voor het eerst uit te testen.

UITSLAGEN 
ITU WORLD CUP BEIJING (CHN)

MANNEN -----------------------------
 1 Frederic Belaubre   FRA 1.52.47
 2 Javier Gomez     ESP 1.52.56
 3 Stephane Poulat    FRA 1.53.43
 4 Filip Ospaly     CZE 1.53.52
 5 Jan Frodeno      GER 1.54.02
 6 Maik Petzold     GER 1.54.11
 7 Bevan Docherty    NZL 1.54.08
 8 Vladymir Polikarpenko UKR 1.54.20
 9 Tim Don        GBR 1.54.27
10 Kris Gemmell     NZL 1.54.33

VROUWEN ----------------------------
 1 Vanessa Fernandes   POR 2.03.53
 2 Emma Snowsill     AUS 2.04.37
 3 Elizabeth May     LUX 2.05.24
 4 Laura Bennett     USA 2.05.36
 5 Joelle Franzmann   GER 2.05.43
 6 Samantha Warriner   NZL 2.06.01
 7 Andrea Hewitt     NZL 2.06.08
 8 Andrea Whitcombe   GBR 2.06.08
 9 Jathy Tremblay    CAN 2.06.12
10 Vanessa Raw      GBR 2.06.24

Bronnen:
Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Stephen Bourdeau, ITU
International Triathlon Union