Sander en Birgit Berk finishen in middenmoot in Hamburg

HAMBURG (GER) – Een week na het WK in Lausanne maakte het gros van de wereldtop gebruik van de mogelijkheid om in Hamburg alvast het WK-parcours van 2007 te verkennen. Het niveau van het startveld in de World Cup wedstrijd van Hamburg was enorm hoog en dat zal in de volgende worldcup in Beijing over twee weken ook zo zijn. Onder gejuich van een half miljoen toeschouwers wonnen de Spanjaard Javier Gomez en de Portugese Vanessa Fernandez de wedstrijd.

Voor Nederland stonden Sander en Birgit Berk net hoog genoeg in de ITU-ranking om deel te mogen nemen in de Hanzestad. Ze kwamen allebeid vooraan uit het water. Bij de heren kwamen de eerste drie groepen bij elkaar en ontstond er zodoende een peloton van 50 atleten. Veel uitlooppogingen van éénlingen en groepjes maakte het zeer spannend en een zware wedstrijd. Uiteindelijk werd het toch een loopwedstrijd voor de ereplaatsen. De Spanjaard Gomez won in een zeer snelle tijd, voor Sven Riederer en Brad Kahlefeldt. Sander Berk verloor teveel terrein in de eerste helft van het lopen en kon zich nog iets opwerken naar de 36e plaats.

Birgit Berk bereikte net niet de kopgroep van zeven dames, waarin zich de favorieten Fernandes en Tanner bevonden. Berk fietste goed voorop mee in de tweede groep en was ook enkele keren los. Alleen was zij echter kansloos tegen de groep. Ondanks een voor haar goede looptijd, moest ze toch toezien dat ook enkele atleten van de twee groepen die achter haar fietsten haar tijdens het lopen achterhaalden. Een veertigste plaats was het resultaat.

Bas Diederen en Jenette Tolhoek verloren teveel terein bij het zwemmen en fietsten in de achterhoede. Tolhoek moest helaas ziek opgeven. Diederen besloot tijdens het lopen in de achterhoede te stoppen en energie te sparen voor de ITU Points Race volgende week in Polen.

UITSLAGEN 
WORLD CUP TRIATHLON HAMBURG (GER)

MANNEN ------------------------------
 1 Javier Gomez      ESP 1:43:01
 2 Sven Riederer     SUI 1:43:15
 3 Brad Kahlefeldt    AUS 1:43:21
 4 Bevan Docherty     NZL 1:43:24
 5 Andy Potts       USA 1:43:25
 6 Hunter Kemper     USA 1:43:26
 7 William Clarke     GBR 1:43:27
 8 Volodymir Polikarpenko UKR 1:43:29
 9 Daniel Unger      GER 1:43:32
10 Tony Moulai      FRA 1:43:37

VROUWEN -----------------------------
 1 Vanessa Fernandes   POR 1:53:11
 2 Debbie Tanner     NZL 1:53:22
 3 Laura Bennett     USA 1:54:36
 4 Ana Burgos       ESP 1:54:53
 5 Anja Dittmer      GER 1:55:08
 6 Joelle Franzmann    GER 1:55:15
 7 Ricarda Lisk      GER 1:55:35
 8 Samantha Warriner   NZL 1:55:42
 9 Flora Duffy      BER 1:55:47
10 Sarah Haskins     USA 1:55:47

Bronnen:
Adrie Berk
International Triathlon Union