Duathloncircuit nadert ontknoping

OSS – Armand van der Smissen lijkt weer behoorlijk hersteld van de operatie die hij eerder dit jaar aan zijn achillespees moest ondergaan. Zondag won hij samen met Maud Golsteijn in Oss de voorlaatste wedstrijd in het NTB-Duathloncircuit. Voor Golsteijn is na Oss ook de circuitwinst veilig gesteld, evenals voor Wim Nieuwkerk, die in Oss tweede werd.

Van der Smissen dankte zijn overwinning aan een sterk fietsonderdeel. De strijd ging de eerste ronden van het lopen nog gelijk op, maar tijdens het fietsen nam Van der Smissen een beslissende voorsprong die hij tijdens de tweede run niet meer prijs gaf, al kwam Nieuwkerk nog sterk terug. Achter de top-drie zat er een gat van ruim twee minuten met een grote groep atleten. Deze groep werd aangevoerd door Roland Besselink die bij de vorige editie in 2004 de winnaar was op de lange afstand, maar dit jaar genoegen moest nemen met een vierde plaats.

Over twee weken is de finalewedstrijd in Molenschot. In het staartje van het circuit heeft Sanden Sports zich nog verbonden aan de duathlon-serie. Samen met Powerman Holland en de NTB zorgt de sportshop van Mark van der Sanden voor de eindprijzen van het circuit van dit jaar.

Na afloop van de wedstrijd in Oss heeft bondscoach Peter Zijerveld de selectie bekend gemaakt voor het EK duathlon, dat op 7 oktober plaatsvindt in Rimini. Bij de junioren zijn Gerbert van de Biggelaar en Brian Bulgac zeker van deelname, de ploeg wordt volgens Zijerveld mogelijk uitgebreid met Maaike en Anouk Caelers. Van de junioren zal het toernooi vooral in het teken staan van ervaring opdoen.

De enige Nederlandse deelname bij de senioren zal bestaan uit Maud Golsteyn. Armand van der Smissen was aanvankelijk aangewezen op basis van zijn prestaties in 2005, maar heeft afgezien van deelname. Hij acht zijn loopniveau nog onvoldoende om een rol van betekenis te kunnen spelen. Wim Nieuwkerk, Nederlands best scorende duatleet dit jaar, slaagde er niet in aan de strenge selectie-eisen te voldoen. Ook Roger Smeets, Huub Maas en Yvonne van Vlerken, die in hun spaarzame optredens dit jaar internationaal niveau lieten zien zullen niet afreizen naar Rimini.

UITSLAGEN 
DUATHLON OSS

MANNEN ----------------------------
 1 Armand vd Smissen   1.16.07
 2 Wim Nieuwkerk     1.16.26
 3 Jelmer vd Boogerd   1.17.24
 4 Roland Besselink   1.19.36
 5 John vd Vlies     1.20.04
 6 Harm van Baar     1.20.10
 7 Chris van Gompel   1.21.10
 8 Arjen Kuper      1.21.21
 9 Paul Jeurink     1.21.38
10 Raimond vd Boom    1.21.48

VROUWEN ---------------------------
 1 Maud Golsteijn    1.30.11
 2 Susan Ruyters     1.36.00
 3 Janny van Gerwen   1.37.32
 4 Evelien Janson    1.42.59
 5 Ann de Clerck   BEL 1.44.41
 6 Phily Brooijmans   1.46.03 D40
 7 Marielle Sprangers  1.49.13 D40
 8 Anja Kemmeren     1.54.01 D40
 9 Jane Straube     1.59.55

Bronnen:
Armand van der Smissen, Gerold Smits
Duathlon Oss