Royce Kortekaas bekroont carrière met winst in Monster

MONSTER – Na vier keer als tweede geëindigd te zijn, lukte het Royce Kortekaas in zijn laatste seizoen op topniveau eindelijk om de Beach Challenge off-road triathlon winnend af te sluiten. “Het zou tijd worden”, aldus de atleet uit Nieuw-Vennep die op off-road gebied zo’n beetje alles al gewonnen had wat er te winnen viel. Uiteindelijk had hij aan de streep net een halve minuut voorsprong op Rorik Schouten, die een solide looponderdeel afgerond zag met een tweede plaats. Masterskampioen Frans van Heteren completeerde het herenpodium, terwijl bij de vrouwen Ingrid van Lubek onbedreigd naar de finish toog en daarmee alweer haar derde overwinning in Nederlands oudste strandtriathlon mocht noteren.

Foto: Royce Kortekaas ruim voorop in de Haagse ‘Puinduinen’ (foto: Jacky Ledeboer)

In de negende uitgave regisseerde Kortekaas de wedstrijd. Bij het zwemmen verloor hij al weinig op zijn concurrenten. Kort voor hem waren Erik Wolsing en Bert Flier als eerste uit een kalme noordzee gekomen na een (ten opzichte van vorige jaren) wat korter zwemonderdeel. Als vierde krabbelde hij uit de relatief kalme Noordzee, waarna hij over de concurrentie heen walste op de fiets en een imposante voorsprong bij elkaar mountainbikete. Hij wist dat hij op dat onderdeel het verschil moest maken, omdat hij eerder die dag zijn loopbenen al danig had aangesproken bij de Poldercross. Zijn voorsprong bij het mountainbiken, zowel op het strand als in de technischer delen in de Haagse ‘Puinduinen’, groeide met de kilometer. Maar eenmaal aan het lopen geslagen liepen de achtervolgers – Schouten en Van Heteren – gestaag in. Voor hun opmars kwam de finish echter net even te vroeg.

In de vrouwenwedstrijd was – zoals vooraf verwacht – de winst voor de immer goedlachse Ingrid van Lubek. In afwezigheid van haar eeuwige concurrente in off-road wedstrijden Riikka Kelja, finishte zij ruim en onbedreigd in de Beach Challenge. Tweede werd Diana Brouwer, op een krappe minuut gevolgd door de Amerikaanse Yvonne Kraus.

De Beach Challenge werd ook dit jaar – net als overigens ook de afgelopen vier jaar – geen perfect strandweer gegund. De hele dag was het stralend zomerweer, maar tijdens de wedstrijd trok een korte, maar hevige donderstorm over de kuststrook, als gevolg waarvan de deelnemers niet alleen gedurende korte (of wat langere) tijd te kampen kregen met heftige regenval, maar ook met plotselinge heftige tegenwind daar waar nog even daarvoor men dacht te kunnen gaan profiteren van wind mee op het strand. Het kan verkeren; en eens te meer bleek dat het tweede deel van de naam van de Beach Challenge vaak letterlijk opgevat dient te worden.

UITSLAGEN 
OFF-ROAD TRIATHLON MONSTER

MANNEN ----------------------------
 1 Royce Kortekaas    2:09:23  
 2 Rorik Schouten    2:09:52  
 3 Frans van Heteren   2:10:05 H40
 4 Bert Flier      2:11:39  
 5 Manfred Boogaard   2:19:26 H40
 6 Tim Van Daele   BEL 2:20:02  
 7 Robert Mijwaart    2:23:37  
 8 Geert-Jan Meewisse  2:23:41  
 9 Rob van Zanten    2:25:32 H50
10 Erik Wolsing     2:25:40  

VROUWEN ---------------------------
 1 Ingrid van Lubek   2:27:13
 2 Diana Brouwer     2:51:22
 3 Yvonne Kraus   USA 2:52:11
 4 Anne Kirschenmann GER 3:05:10

Bronnen:
Frank Hamelink, Roger Mous, Hans Stegeman, Wim van den Broek
Beach Challenge Triathlon, Monster