Joelle Franzmann wint World Cup Hongarije

TISZAUJVAROS (HUN) – De Duitse Joelle Franzmann won zondagmorgen voor het eerst in haar lange carriére een World Cup wedstrijd. Na een reeks ereplaatsen greep de Duitse routinier eindelijk naar goud bij de World Cup triathlon in het Hongaarse Tiszaujvaros. Franzmann sprintte de Braziliaanse Mariana Ohata eruit, die een maand geleden de triathlon van Holten nog op haar naam schreef. Het was de tweede keer dat Ohata met zilver genoegen moest nemen, twee weken terug nog in het Britse Salford. Voormalig wereldkampioene Leanda Cave pakte het brons. Nationaal kampioene Birgit Berk blijft in de internationale wedstrijden de laatste weken steken tussen de plaatsen 20 en 35. De Nederlands kampioene werd met een achterstand van zes minuten 32e. Haar plaats op de wereldranglijst is wel voldoende om begin september mee te doen aan het WK in Lausanne. Jenette Tolhoek-van Dalen stapte aan het begin van het fietsonderdeel uit. Ze kwam na twee kilometer ten val, de materiaalpech kon daarna niet meer verholpen worden.

Bij de heren zegevierde Brad Kahlefeldt wederom, net als twee weken eerder in Salford. Het was inmiddels zijn vierde World Cup zege dit seizoen, en de Aussie laat daarmee zien dat hij over drie weken samen met Vanessa Fernandes de belangrijkste titelkandidaten zijn. Bij het zwemmen en het fietsen bleven de kanshebbers dicht bij elkaar. In de vijfde fietsronde braken er drie atleten uit, waaronder ‘local hero’ Csaba Kuttor. Zij kregen uiteindelijk veertig seconden, maar achter het drietal hield Kahlefeldt samen met Frederic Belaubre, Dmitry Gaag en Hendrik de Villiers het tempo hoog. Eenmaal op het loopparcours werden de koplopers snel ingerekend, waarna Jan Frodeno samen met Kahlefeldt een klein gaatje sloeg. Uiteindelijk sprintte Kahlefeldt de Duitser eruit. Sander Berk en Bas Diederen eindigden op een 23e en 27e plaats, precies op twee minuten van winnaar.

In de juniorenwedstrijd eindigde Annika Fangmann als vijfde, op tweeëneenhalve minuut van de winnares Zsofia Toth. Sven Strijk werd veertiende bij de heren, twee minuten achter Alessandro Fabian uit Italië. Gerbert van de Biggelaar viel uit na het fietsen.

UITSLAGEN 
WORLD CUP TISZAUJVAROS (HUN)

VROUWEN ----------------------------
 1 Brad Kahlefeldt    AUS 1.44.07
 2 Jan Frodeno      GER 1.44.11
 3 Dmitry Gaag      KAZ 1.44.20
 4 Hendrik de Villiers  RSA 1.44.21
 5 Sebastian Dehmer   GER 1.44.41
 6 V. Turbayivskyy    UKR 1.44.44
 7 Marek Jaskolka    POL 1.44.48
 8 Steffen Justus    GER 1.44.56
 9 Igor Sysoev      RUS 1.44.59
10 Bryce Quirk      AUS 1.45.03

VROUWEN ----------------------------
 1 Joelle Franzmann   GER 1.55.41
 2 Mariana Ohata     BRA 1.55.56
 3 Leanda Cave      GBR 1.56.01
 4 Carole Peon      FRA 1.56.07
 5 Eva Dollinger     AUT 1.56.34
 6 Debbie Tanner     NZL 1.56.34
 7 Camille Cierpik    FRA 1.57.03
 8 Erin Densham     AUS 1.57.42
 9 Daniela Ryf      SUI 1.57.47
10 Ainoa Murua      ESP 1.57.55

Bronnen:
Wim van den Broek, NTB-Persdienst