Yvonne van Vlerken Europees Powerman-kampioene

HORST – Yvonne van Vlerken is zondag Europees kampioene geworden op de Powerman-afstand. De Krimpense had ruim vier minuten voorsprong op de nummer twee, Mariska Kramer. Derde werd de Britse Michelle Parsons. Bij de mannen ging de winst zoals verwacht naar Benny Vansteelant. Hij finishte een minuut voor zijn broer Joerie; daarachter werd de Duitser Dirk Strothmann derde. Het door de Powerman-Associatie uitgeroepen EK bracht de Torhouter een titel die Vansteelant – al in het bezit van een dozijn wereld- en Europese titels – nog niet op zijn palmares had. Wel was het de zesde zege van Super Benny in de Powerman Holland.

Beste Nederlander en daarmee ook Nederlands kampioen werd Robert van der Werff op een elfde positie. Favorieten Wim Nieuwkerk en Paul Verkleij hadden geen macht meer tijdens het tweede stuk lopen en bleven buiten het NK-podium.

Van Vlerken raakte haar grote rivale Ulrike Schwalbe tijdens het fietsen kwijt, kwam nog ten val maar wist de sterke Mariska Kramer achter zich te houden. Het was dertien jaar geleden dat Irma Heeren voor de laatste Nederlandse zege bij de vrouwen zorgde in deze race. Met haar Europese titel is Van Vlerken geselecteerd voor het WK duathlon, dat later dit jaar in het Deense Fredericia zal plaatsvinden. In 2004 werd Van Vlerken daar al tweede. “Het parcours daar ligt me heel goed. Het is glooiend met veel vals plat. Je moet daar heel veel vermogen hebben en dat heb ik.”

Ook bij de junioren was er een spannende strijd. De grote kanshebbers Gerbert van den Biggelaar, Sven Strijk en Tim Dullaart verloren elkaar gedurende wedstrijd geen moment uit het oog. Na het fietsen begonnen ze gedrieën aan het laatste looponderdeel. Uiteindelijk was het Van den Biggelaar die de wedstrijd in zijn voordeel besliste.

De Powerman Holland verhuisde dit jaar van Venray naar Horst aan de Maas. Daar wordt het evenement de komende jaren verder uitgebouwd met passages over en langs het Floriade 2012-terrein.

UITSLAGEN 
POWERMAN HOLLAND, HORST

HEREN 
-------------------------------------
 1 Benny Vansteelant   BEL 2.44.12
 2 Joerie Vansteelant	 BEL 2.45.21
 3 Dirk Strothmann    GER 2.47.57
 4 Alessandro Alessandri ITA 2.49.15
 5 Aksel Nielsen     DEN 2.50.13
 6 David Senn      SUI 2.50.50
 7 Nico Huyberechts   BEL 2.52.11
 8 Rob Woestenborghs   BEL 2.52.36
 9 Jonas Baumann     SUI 2.53.07
10 Kenneth Rasmussen   DEN 2.54.07

DAMES 
-------------------------------------
 1 Yvonne van Vlerken     3.08.46
 2 Mariska Kramer       3.13.00
 3 Michelle Parsons   GBR 3.13.27
 4 Nicole Klingler    LIE 3.13.55
 5 Heleen bij de Vaate    3.15.35
 6 Maud Golsteyn       3.16.50
 7 Jacqueline Ubelhart  SUI 3.18.58
 8 Esther Kariatta    DEN 3.19.53
 9 Annina Berri     SUI 3.20.06
10 Susanne Svendsen   DEN 2.20.38

Bronnen:
Gerrino Mulder
Wim van den Broek
Powerman Holland, Horst aan de Maas