Holten maakt fietsparcours nog selectiever

HOLTEN – De wedstrijdatleten die deelnemen aan de 22e Triathlon van Holten beklimmen op zaterdag 15 juli maar liefst vijf keer de Motieweg (met een stijgingspercentage van 10%) aan de westzijde van de Holterberg. De organisatie is van mening dat door deze parcourswijziging het fietsparcours zowel veiliger als selectiever zal zijn. Sinds het toestaan van het stayeren tijdens de wedstrijdserie van Holten ontstaan zowel bij de dames als bij de heren al jaren een aantal pelotons. Afgelopen jaar was het door een record aantal dames en het maximum aantal heren duidelijk dat het dubbelzijdig gebruik van de vrij smalle Toeristenweg een knelpunt dreigde te worden. De organisatie verwacht dat door opname van de Motieweg dat ook op de fiets ‘het verschil gemaakt kan worden’ en het afsluitende looponderdeel minder overheersend wordt dan gebruikelijk bij stayerwedstrijden. Deze parcourswijziging is alleen voor de atleten van de elite-wedstrijd.

Na het zwemmen, zoals gebruikelijk in de Schipbeek bij de TV-toren van Markelo, gaat het via de parallelweg Holten-Markelo, Kwintenweg en de Beusebergerweg terug naar Holten en vandaar naar de westkant van de Holterberg waar voor de eerste keer de Motieweg wordt beklommen. Na de afdaling van de Toeristenweg volgt een korte ronde door het dorp waarna opnieuw, via de Raalterweg, de Motieweg wordt opgezocht. In totaal wordt deze ‘pukkel’ liefst vijf keer beklommen en rijden de atleten vijf keer door het dorp. Na de laatste beklimming wordt gewisseld naar het lopen op de Kalfstermansweide, waarna vier rondes worden gelopen alvorens finishen in het centrum van Holten.

Zoals gezegd geldt de parcourswijziging alleen voor de elite-wedstrijdserie. Alle andere startseries (waarbij stayeren NIET is toegestaan) blijven gebruik maken van de Toeristenweg en beklimmen daarbij één- of tweemaal de Diepe Hel halverwege Nijverdal en Holten. Bij de recreatieve startgroepen, met onder andere het Holtens Kampioenschap kwart en achtste triathlon, starten opnieuw het maximum aantal deelnemers van 770 en is er inmiddels een wachtlijst.

Net als vorige jaren zoal ook in 2006 de triathlon omlijst worden met diverse activiteiten in het gehele weekend. Op vrijdagavond vindt op Smidsbelt de opening plaats onder de opzwepende ritmes van Medicamento die met Zuid-Amerikaanse en Braziliaanse klanken ook de officiële vlaggenparade zal begeleiden. Dit wordt gevolgd door de zwemloop, bestaande uit 500 m zwemmen in recreatiebad Twenhaarsveld en daarna 5 km lopen. De avond wordt voortgezet met opnieuw een optreden door Medicamento en de afsluiting is een optreden van de Drentse volkzanger Jannes. Op zaterdag is er naast de triathlon zelf een sport- en promotiemarkt in het dorpscentrum, terwijl de jeugdige bezoekers van harte welkom zijn in de kinderstraat. Het weekend wordt afgesloten met een groot feest op de Smidsbelt, het kloppend hart van de Triathlon Holten. Allereerst gaan de Reeperbahner Stimmungsmacher het publiek in de juiste stemming brengen waarna Lee Towers een optreden zal verzorgen. De avond wordt afgesloten door Cooldown Café. Zij zullen er, met het publiek, voor zorgen dat het nog lang erg gezellig blijft in het Holtense dorpscentrum.

Bronnen:
Hendri Markvoort
Triathlon Holten