Royce Kortekaas en Ingrid van Lubek sluiten seizoen 2005 af in stijl

GROESBEEK – Er stond gisteren in Groesbeek geen maat op de winnaars, Ingrid van Lubek en Royce Kortekaas. Beide atleten pakten een dubbele winst, want naast de dagzege wisten zij zich ook de winnaar in het eindklassement van de XTERRA Benelux Tour. Van Lubek was dit jaar ongenaakbaar bij de offroad-wedstrijden, Kortekaas kende een seizoen met veel tegenslagen, als gevolg waarvan hij vaak net niet de hoogste trede op het podium kon bezetten. Desondanks was hij wel de meest constante off-road atleet, en won op grond daarvan voor de tweede keer het eindklassement van de Tour.

Foto: Royce Kortekaas fietst naar de winst (foto: Frank Bialys)

De wedstrijd in Groesbeek werd afgewikkeld onder winterse omstandigheden. Het ijs stond nog op de plassen waar de deelnemers zich met de mountainbike een weg doorheen moesten ploegen. Steeds meer triatleten krijgen hier blijkbaar lol in, want met 170 atleten aan de start had de wedstrijd weer een mooie sprong vooruit gemaakt. Na het startschot moest Kortekaas eerst even op gang komen, maar naarmate het lopen vorderde schoof hij steeds verder naar voren om uiteindelijk als vierde te wisselen. Hij wisselde als snelste en kon vervolgens mountainbikend zijn leidende positie stevig uitbreiden. Het parcours was technisch en door de regen was er ook veel modder. Met bijna vijf minuten voorsprong begon Kortekaas aan de tweede run, en kon daarna met een gerust hart de wedstrijd uitlopen.

Van Lubek bevestigde in Groesbeek het feit dat zij dit seizoen op de mountainbike sterker is geworden. Zelfs op een technisch parcours als in Groesbeek wist zij dit keer Riikka Kelja achter zich te houden. Al was het dit keer maar met een kleine marge.

Omdat de wedstrijd in Groesbeek ook de finalewedstrijd was van de XTERRA Benelux Tour, werden na afloop ook de aan de Tour verbonden herinnerings- en verlotingsprijzen uitgedeeld. Waardoor de trouwe deelnemers met Schwalbe-banden en Sigma fietscomputers huiswaarts konden gaan. Voor de grootste geluksvogel, Rens Wijnands, was er zelfs een een Compex-apparaat, evenals voor de winnaars in de Tour. In het eindklassement ging de tweede plaats (tevens de titel bij de Masters) zoals verwacht naar Rob Barel. Wim van Haperen was de snelste bij de Heren-50, Yvonne Leek bij de Dames-40.

UITSLAGEN 
OFFROAD DUATHLON GROESBEEK

MANNEN ---------------------------
 1 Royce Kortekaas     1.33.44
 2 Machiel Ittmann     1.38.24
 3 Bram van Rijswijk    1.38.41
 4 Roy Arts        1.38.52
 5 Lars van der Eerden   1.41.43
 6 Manfred Boogaard    1.41.51 H40

VROUWEN --------------------------
 1 Ingrid van Lubek    1.48.43
 2 Riikka Kelja      1.49.56
 3 May Kerstens      1.51.12 

Bronnen:
Frank Hamelink, Royce Kortekaas, Arthur van den Aarssen
Triathlonvereniging Cerberus, Nijmegen
XTERRA Benelux Tour