Derde wereldtitel voor Peter Robertson

GAMAGORI (JAP) – De wereldkampioenschappen triathlon in de oneven jaren zijn voor Peter Robertson. Na de titel in 2001 in Edmonton en Queenstown in 2003 won ‘Robbo’ vandaag zijn derde wereldtitel. Daarmee blijft hij er nog maar eentje achter bij Simon Lessing, die in de beginjaren vier keer wereldkampioen werd op de Olympische afstand. Zijn overwinning in het snikhete Japanse Gamagori was des te opmerkelijker, omdat hij twee weken terug nog niet in de Australische selectie was opgenomen. Omdat Craig Walton ziek werd, sloot Robertson als laatste alsnog aan bij zijn team.

De Australiër kan echter als geen ander pieken op de wereldkampioenschappen. Het zwemmen was voor de Brit Richard Stannard, die samen met Courtney Atkinson als eerste het water verliet. De premiesprints tijdens het fietsen, bedoeld om meer strijd te krijgen op dat onderdeel, haalden weinig uit. Een groep van vijftig triatleten (op 77 starters) kwam samen en bleef samen tot de start van het lopen. Robertson is sinds jaar en dag de beste loper van het pak. In de laatste vijfhonderd meter van het fietsen kwamen vier triatleten waaronder Sven Riederer (brons in Athene) ten val.

Kort nadat de Duitser Jan Frodano als eerste van start ging voor tien kilometer, was Robbo al weg. Hij sloeg een gat van maximaal 25 seconden, maar moest in de laatste kilometer nog flink toegeven op de Zwitserse voormalig Europees kampioen Reto Hug en de tweede Australier Brad Kahlefeldt. De Nederlandse triatleten Raymond Lotz en Dennis Looze konden goed mee op het fietsonderdeel, maar het looptempo vooraan was beiden te machtig. Lotz eindigde na een langdurige blessureperiode niet onverdienstelijk op een 25e plaats, Looze werd 45e. Sander Berk eindigde als voorlaatste. Dit was rechtstreeks te wijten aan een valpartij op de fiets. Tot die tijd zat de Kwakelaar in een prima uitgangspositie in het leidende peloton.

Bij de vrouwen haalde Emma Snowsill, landgenote van Robertson, ook al haar wereldtitel van 2003 terug. De Australische, die vorig jaar niet uitkwam op de Olympische Spelen, veroverde haar tweede wereldtitel na een indrukwekkend looponderdeel. Ze liep liefst 1.40 minuut weg van de concurrentie, nadat ze met vijf vrouwen van de fiets kwamen. Naast Snowsill haar landgenote Luxford en de Amerikaansen Taormina, Lindquist en Bennett. Het Australische succes werd compleet met Luxford op de tweede plaats. Bennett (beter bekend onder haar eigen naam Reback) verlengde haar abonnement op het podium voor het derde opeenvolgende jaar, echter nog zonder goud. De Portugese Fernandes was daar niet bij. Zij liep hard, maar bleef juist buiten het podium.
 

UITSLAGEN 
WK TRIATHLON GAMAGORI (JAP)

MANNEN ------------------------------
 1 Peter Robertson       AUS  1.49.32
 2 Reto Hug              SUI  1.49.36
 3 Brad Kahlefedlt       AUS  1.49.44
 4 Hamish Carter         NZL  1.49.49
 5 Frederic Belaubre     FRA  1.49.56
 6 Simon Whitfield       CAN  1.50.24
 7 Cedric Fleureton      FRA  1.50.32
 8 Daniel Fontana        ITA  1.50.41
 9 Vladimir Polykarpenko UKR  1.50.43
10 Samuel Pierreclaud    FRA  1.50.44

VROUWEN -----------------------------
 1 Emma Snowsill         AUS  1.58.03
 2 Annabel Luxford       AUS  1.59.43
 3 Laura Bennett         USA  1.59.55
 4 Vanessa Fernandes     POR  2.00.20
 5 Nadia Cortassa        ITA  2.00.38

Bronnen:
Wim van den Broek, NTB-Persdienst
WK Triathlon 2005, Gamagori (JAP)
International Triathlon Union