Oud-Gastelaars domineren in Zomid-triathlon

ZOUTELANDE – De Oud-Gastelaars domineerden duidelijk in Zomidtriathlon van Zoutelande, die onder bijna herfstachtige omstandigheden zaterdag werd gehouden. Gerbert van den Biggelaar won terecht en afgetekend bij de mannen. Annette de Bot versloeg Terèse van Lare. Het was overigens nog even kantje boord of de 15e editie van de ZoMid-triathlon wel doorgang kon vinden. De straffe wind zorgde voor een flinke deining op de Westerschelde en de plensbuien die Zeeland teisterden, voorspelden ook al niet veel goeds. Tegen zes uur nam de wind wat af klaarde het op, zodat de wedstrijd alsnog van start kon.

Meteen na de zwemstart op het Zuidstrand leek het wel of Van den Biggelaar gelanceerd werd. Doordat hij iets verder uit de kust zwom dan de overige deelnemers, pakte hij waarschijnlijk wat meer stroom en stormde hij na 750 meter zwemmen de Boulevard op met een voorsprong van een ruime minuut op de Vlissingers Remy Vasseur en Leon Jacobse. Bij de vrouwen was het Nicole Constandse die voor Kim Doomen en Anette de Bot aan de leiding ging. Aan Terese van Lare was de zware golfslag niet besteed. Nadat ze minuten verloren had met een worsteling om door de branding te komen bereikte ze als een van de laatsten de zwemfinish.

Op de fiets wist Van den Biggelaar zijn voorsprong in de eerste ronde te behouden, maar dank zij het sleurwerk van Jacobse wist deze samen met Vasseur in de tweede ronde tot bij Van den Biggelaar te geraken. Van den Biggelaar liet het Vlissingse tweetal begaan en beperkte zich tot volgen. “Volgens mij spanden Jacobse en Vasseur samen om mij er af te rijden”, opperde Van den Biggelaar maar enige vorm van combinevorming en stayeren werd door het tweetal in alle toonaarden ontkend.

Na 28 kilometer fietsen wisselde het leidende drietal gelijktijdig waarbij Vasseur Van den Biggelaar op sleeptouw nam en Jacobse al snel moest afhaken. Wat Vasseur ook probeerde voor de ogen van het talrijke publiek, het lukte hem niet om Van den Biggelaar te lossen. Bij de laatste steile klim naar de Boulevard was het gedaan met de overwinningskansen van Vasseur. Van den Biggelaar plaatse een versnelling en had op de meet in de Langstraat een voorsprong van 17 seconden op Vasseur. Jacobse behield zijn derde plaats voor Marc Riemens, die nog steeds aan de leiding gaat van het triathloncircuit. Opvallende vijfde plaats was er voor Miquel van Tongeren. De voormalige duathlonspecialist tobt al jaren met blessures maar liet in Zoutelande zien nog steeds goed mee te kunnen.

Of van den Biggelaar zich nog mengt in de strijd voor het triathloncircuit is nog niet helemaal zeker. In verband met zijn studie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam moet hij ook al deelname aan het WK duathlon laten schieten omdat hij geen vrij kan krijgen van bepaalde colleges rechten. Wel staat hij op 11 september aan de start op het NK duathlon op het vliegveld Gilze Rijen.

Bij de vrouwen stelde Anette de Bot na het zwemmen al snel orde op zaken bij de vrouwen door eerst Constandse te achterhalen en daarna Doomen. Door de problemen die van Lare had met de branding had een ze achterstand van zeker drie minuten op De Bot opgelopen. Van Lare maakte nog wel een paar minuten goed maar moest toch toestaan dat ze voor de eerste keer verslagen werd door De Bot die ondanks haar zege de leiding in het triathloncircuit aan Van Lare moet laten. De laatste wedstrijd in Halsteren op 4 september moet de beslissing brengen.

UITSLAGEN 
TRIATHLON ZOUTELANDE

MANNEN ---------------------------
 1 Gerbert vd Biggelaar  1.20.16 H18
 2 Remy Vasseur      1.20.33
 3 Leon Jacobse      1.22.39
 4 Marc Riemens      1.23.41
 5 Miquel van Tongeren   1.25.04
 6 Jurgen Danen      1.27.12
 7 Jan van Vaardegem    1.28.22
 8 Rob Konings       1.29.23
 9 Mark de Kok       1.29.36 H40
10 Reinier Stroo      1.30.38

VROUWEN --------------------------
 1 Annette de Bot     1.38.33 D40
 2 Terese van Lare     1.39.20 D50
 3 Kim Doomen       1.45.29

Bronnen:
Sjaak Sinke, Provinciale Zeeuwse Courant
Werkgroep Triathlon Zuidwest Nederland