Bert Flier en Bianca van Dijk tonen vorm voor Almere

VEENENDAAL – Bert Flier keert na twee jaar afwezigheid in zowel Almere als op het NK lange afstand in Stein weer terug naar klassieke race door de Flevopolder. De lange Barendrechter doet dat in topvorm. Zaterdag won hij de kwart triathlon van Veenendaal, een klassieker in de achtertuin van Rob Barel. Bij de vrouwen ging de winst naar Bianca van Dijk. Voor het evenement waren er maar liefst 472 inschrijvingen, en naast een groot deelnemersveld mocht Veenendal zichook verheugen in een zeer sterk veld, hetgeen het voor de sporters zelf ook tot een zeer interessante wedstrijd maakte.

Flier kampte twee jaar met motivatieproblemen nadat hij zich tot twee keer toe niet wist te kwalificeren voor de Ironman op Hawaii. Hij legde zich na een tijd van afwezigheid toe op de kwartjes en vond het plezier in de sport terug. Inmiddels is hij weer zwaar favoriet voor de jubileumuitgave in Almere. De overwinning zaterdag in Veenendaal was immers al zijn zevende van dit seizoen. Barel deed zelf ook mee, want ook hij wil de zilveren editie van de Holland Triathlon op 27 augustus niet graag missen. Voor eigen publiek werd de routinier derde. Tussen Flier en Barel finishte Royce Kortekaas. Die heeft andere doelen. Volgende week zaterdag wil hij vlammen op de Beach Challenge offroad triathlon in Monster.

Na het zwemmen bij de heren was het nog Barel die leidde, op korte voet gevolgd door Erik Wolsing en Wim Korving. Eenmaal op de fiets begon Flier een inhaalrace en dichte het gat naar Barel en nam de koppositie over. Kortekaas had een slechte zwemstart en werd daardoor meteen geconfronteerd met een inhaalrace. Als achtste sprong hij op de fiets en ging daarna hard weg, op jacht naar de kop. Even had hij aansluiting bij Flier en Jos Everts, die zelf in de achtervolging waren op Barel, maar moest daarna toch weer een gaatje laten vallen. Als vierde kwam Kortekaas van de fiets, waarna hij opnieuw in de achtervolging ging. De twee minuten achterstand op Barel had hij halverwege weggewerkt, alleen Flier kon hij niet meer achterhalen.

Ook Bianca van Dijk liet zien dat ze klaar is voor Almere. Ze won de race in Veenendaal met ruim anderhalve minuut voorsprong op Cora Vlot. Bij het zwemmen nam de Rhenense de leiding, kort gevolgd door Michelle Fangmann en Rina Zijgers. Op de fiets nam Van Dijk meer afstand en kon tijdens het lopen de wedstrijd onbedreigd afmaken. Derde bij de dames werd Michelle Fangmann. Vlot deed met haar tweede plaats in Veenendaal overigens ook van zich spreken. Vlot is titelverdedigster in Almere, maar de concurrentie is met Sione Jongstra, Heleen bij de Vaate en Van Dijk enorm.

UITSLAGEN 
TRIATHLON VEENENDAAL

MANNEN ------------------------
 1 Bert Flier      1.57.50
 2 Royce Kortekaas    1.58.57
 3 Rob Barel       2.00.17 H40
 4 Roeland Smits     2.00.24
 5 Jos Everts      2.01.07 H40
 6 Matthijs van Scheijen 2.01.36
 7 Cees Colijn      2.01.49
 8 Wim Korving      2.03.08
 9 Dave Ewalts      2.03.37
10 Mathijm Wassink    2.03.38

VROUWEN -----------------------
 1 Bianca van Dijk    2.14.12
 2 Cora Vlot       2.15.49 D40
 3 Michelle Fangmann   2.16.13
 4 Rahel Bellinga    2.17.34
 5 Kjille Hoeben     2.18.58
 6 Annemarie Wessels   2.21.02
 7 Joke Ritman      2.22.40
 8 Rina Zijgers     2.23.09
 9 Esther Tanck     2.25.14
10 Gonny Rosendaal    2.25.49

Bronnen:
Wim van den Broek, NTB-persdienst
Royce Kortekaas
Richard Hocqué
Triathlon Veenendaal