Geen Nederlands succes bij EK triathlon onder 23 jaar

SOFIA (BUL) – Birgit Berk is 18e geworden op het Europees kampioenschap voor neosenioren. Deze wedstrijd werd 15 kilometer onder Sofia gehouden op een zwaar parcours met vooral een gevaarlijke afdaling. De week voor het kampioenschap was de Kwakelse in een internationale Europacup wedstrijd in Echternach zevende geworden op een heuvelachtig parcours en de verwachting was dat ze toch kans had op een plaats tussen de 9e en 12e positie.

Achtendertig dames doken het meer in voor 1500 meter zwemmen. Na de Portugese Fernandes en de Engelse Tucker kwam Berk als derde het water uit. Fernandes en Tucker hadden na het zwemmen een ruime voorsprong en reden met zijn tweeën weg voor de zeven ronden van bijna 6 km fietsen. In elke ronde moest er 1 km geklommen worden, gevolgd door een gevaarlijke smalle afdaling met zeer slecht wegdek. Bovendien lag er door de overvloedige regenval de laatste weken in een aantal bochten water op de weg.

Bij de eerste afdaling zat Berk in een achtervolgende groep. De Spaanse Rodriguez voor haar viel in een bocht. Berk kon haar ontwijken maar kwam daardoor ook niet goed de bocht door. Hierdoor moest ze onder andere de latere nummer twee Nicole Spirig laten gaan. Door nog een aantal valpartijen fietsten de meeste dames gespannen. Er werden nog diverse andere valpartijen genoteerd. Berk liep ondanks deze tegenvallers niet slecht en werd uiteindelijk 18e, dezelfde positie als in 2004.

De medailles werden bij de dames verdeeld door Vanessa Fernandes (POR), Nicola Spirig en Helen Tucker. Bij de heren werd de Zwitser Rudi Wild kampioen, voor de Russen Valentin Meshcheryakov en Ivan Vasiliev.

Bronnen:
Adrie Berk