Royce Kortekaas laat visitekaartje achter voor XTERRA-seizoen 2005

VISEGRAD (HUN) – Off-road triatleet pur sang Royce Kortekaas heeft zaterdag de X2S Off-road Triathlon in het Hongaarse Visegrad gewonnen. Dit evenement werd voor de eerste keer gehouden als try-out, en men verwacht deze wedstrijd in 2006 toe te kunnen voegen aan de XTERRA European Tour.

Als gevolg van de hevige regenval in de dagen naar de wedstrijd toe, was de stroming te sterk om de oorspronkelijke afstand van 1200 meter te handhaven. Het zwemmen werd om die reden ingekort tot 600 meter. Ook het fiets- en loopparcours hadden stevig te lijden gehad onder de regenval, en het mountainbike-parcours was dan ook veranderd in een modderpartij. Hierdoor werd het een hele lange en zware wedstrijd. Kortekaas zat bijvoorbeeld zelf al meer dan twee uur op de fiets voor de 34 kilometer.

De atleet uit Lisserbroek lag vierde na het zwemmen en begon voortvarend met het mountainbiken. Na de eerste ronde kwam hij al als eerste door, toen nog vergezeld van een andere atleet. Maar in de tweede ronde moest hij in de klimmen mij laten gaan en werd het gat steeds groter. “Het was echt heel zwaar”, aldus Kortekaas: “Veel lange klimmen gevolgd door afdalingen door de modder, wat technisch heel lastig was.” Het lopen ging naar zijn zeggen meteen erg goed, maar ook daarbij gold dat het zeer zwaar was. “Het waren twee ronden lopen van zes km waarvan drie klimmen – en dan bedoel ik echt klimmen en daarna drie dalen. Maar ik had echt goede benen en kon omhoog goed door lopen.”

Uiteindelijk finishte Kortekaas in een tijd van 3.13 uur. “Het was veruit de zwaartste off-road triathlon die ik gedaan heb. Maar wel een hele mooie wedstrijd in een schitterende omgeving. Dus echt een hele gave beleving. Ik heb geprobeerd te pieken naar deze periode van wedstrijden en het gevoel is perfect”.

Volgende week staat Kortekaas aan de start van de eerste Europese XTERRA-wedstrijd van dit seizoen: XTERRA Czech. De altijd zeer sterk bezette wedstrijd in het Zuid-Tsjechische plaatsje Hluboka nad Vltavou is de openingswedstrijd van de XTERRA European Tour en geldt tevens als Europees XTERRA-kampioenschap.

Bronnen:
Royce Kortekaas
X2S Off-road Triathlon, Visegrad (HUN)