Marijke Zeekant en Jos Everts opnieuw Masterskampioen

NIJEVEEN – Marijke Zeekant en Jos Everts hebben in Nijeveen hun NK-titels bij de Masters geprolongeerd met overtuigende start-tot-finish overwinningen. De overall-winst in Nijeveen ging naar Casper van den Burgh en Mariska Kramer, die imponeerden in de reguliere startserie. Bij de junioren ging de overwinning naar Tim Dullaart en Hestia Veldboer.

Bij de Masters koos Everts vanaf het startsein voor de aanval om een zo groot mogelijk voorsprong op de concurrenten Jan Blokland en Edwin Ophof te behalen. Tijdens het zwemmen wist hij al een voorsprong van meer dan twee minuten te pakken op zijn grootste concurrenten. De enige die met Everts mee kon was Menno Idema. Op de fiets werd het gevecht heropend. Everts vloog er hard in, maar niet hard genoeg om te voorkomen dat Blokland en Ophof dichterbij kropen. Na ruim 5 km hardlopen wist Ophof Blokland bij te halen, maar laatstgenoemde gaf zich niet gewonnen.
Ook bij de dames kwam Marijke Zeekant al met ruime voorsprong uit het water. Rita de Jong wist bij het fietsen een achterstand van bijna drie minuten weg te werken, maar eenmaal begonnen aan het looponderdeel sloeg Zeekant opnieuw toe. Uiteindelijk weet Jolanda de Vries nog beslag te leggen op het zilver dankzij een uitstekend afsluitend onderdeel.

In de reguliere startserie was Casper van den Burgh oppermachtig. Tijdens het zwemmen in de ‘Tussenboerslanden’ ging Arjan Schilder nog gelijk op met de Leidenaar, maar daarna werd het een one-man show. Van den Burgh gaf iedereen een staaltje fietsles. De enige die zijn moordende tempo nog enigszins wist te volgen was voormalig winnaar Mischa Kleveringa. Hij rukte op van een 19e naar een derde plaats bij het fietsen. Naast Van den Burgh wist uitsluitend Eddy Lamers uit de greep van Kleveringa te blijven. Zowel Kleveringa als Lamers hadden al een te grote achterstand opgelopen om Van den Burgh in het slotonderdeel nog serieus te bedreigen. Meer dan vier minuten scheidde Lamers van de koploper. Lamers weet nog anderhalve minuut terug te pakken en daarmee ook zijn tweede plaats veilig te stellen. Wim Korving legde uiteindelijk beslag op de laatste podiumplaats.
Bij de dames ging de winst naar Mariska Kramer. Bij het zwemmen ging Gonny Rosendaal aan kop, en ook op de fiets wist zij de concurrentie achter zich te houden. Maar ondertussen was Kramer op de fiets met een stevige opmars bezig en rukte op naar plaats twee. Eenmaal in de loopschoenen moest Rosendaal eraan geloven en ging Kramer verder onbedreigd op de finish af.

Bij de junioren ging de winst naar Tim Dullaart en Hestia Veldboer. Dullaart kon bij het zwemmen keurig in het spoor blijven van Tjardo Visser. Op de fiets zette de jonge Rotterdammer alles op alles om met een ruime marge aan het lopen te kunnen beginnen. Dit lukte glansrijk en Dullaart begon met anderhalve minuut voorsprong aan het lopen. Bij de dames junioren verliep de wedstrijd grofweg volgens het zelfde stramien. Bij het zwemmen wist Kathy Schilder bij Veldboer in de buurt te blijven, maar daarna pakte Veldboer ruim zes minuten. Bij het lopen wist zij het in stijl af te maken door haar marge nogmaals met enkele minuten te vergroten.

UITSLAGEN 
TRIATHLON NIJEVEEN

MANNEN ---------------------------
 1 Casper van den Burgh  1:54:04
 2 Eddy Lamers       1:56:23
 3 Wim Korving       1:57:33
 4 Roeland Smits      1:57:37
 5 Rob Steegink      1:57:45
 6 Mischa Kleveringa    1:58:10
 7 Jos Everts       1:58:28 H40
 8 Arjan Schilder     1:58:41
 9 Sjaco Kramer      1:59:01
10 Andries Koers      1:59:37

VROUWEN --------------------------
 1 Mariska Kramer     2:13:05
 2 Gonny Rosendaal     2:14:19
 3 Esther de Vries     2:16:04
 4 Annemarie Wessels    2:17:53
 5 Marijke Zeekant     2:21:52 D45
 6 Sandra Hitzert     2:23:08
 7 Rita de Jong      2:23:52 D40
 8 Susan Hagevoort     2:27:26 D40
 9 Janet ten Kate     2:28:06 D40
10 Diane Hoekman      2:28:24

Bronnen:
Roelof Moes
TZT’86 Nijeveen