Bas Diederen en Tanya de Boer nieuwe Nederlandse Kampioenen

STEIN – Bas Diederen en Tanya de Boer hebben zaterdagavond in Stein de nationale titels op de Olympische afstand behaald. Bij de heren was het een spannende finale tussen de man uit Echt en Sander Berk. Diederen versloeg de kampioen van eerverleden jaar met drie seconden in de eindsprint. Kampioen van vorig jaar, Dennis Looze, werd vierde en completeerde als derde Nederlander het NK-podium.

De vrouwenwedstrijd ging tussen De Boer, Birgit Berk en Danne Boterenbrood. De Boer kwam met ruim een halve minuut voorsprong op Berk en Jenette Tolhoek uit het water, maar in de eerste fietsronde konden beide dames aansluiting vinden bij De Boer. Ook Boterenbrood kon nog aansluiten, maar voor de overige dames waren daarna de kansen verkeken. Het vijftal fietste gezamenlijk door naar de wissel. Berk wisselde het snelste, maar daarna liet Tolhoek geen misverstand bestaan over haar titelambities. Halverwege moest ze echter de tol betalen voor haar snelle start bij het lopen. In leidende positie – ruim een minuut voor op achtervolgster Tanya de Boer – moest ze anderhalve kilometer van de finish stoppen door hevige spierkramp. Met Tolhoek uit de wedstrijd liep De Boer eenvoudig naar het NK-goud.

Bij de heren zwom een groepje in het kielzog van Dennis Looze mee door het Julianakanaal. Tijdens het fietsen formeerde zich een kopgroep waarin naast Looze ook Diederen, Berk, de Belg Peter Croes en Arjan Schilder zich bevonden. Zij namen gestaag afstand en zetten de achtervolgende groep die werd aangevoerd door Jordi Meulenberg, Youri Severin en Huib Rost op een kleine drie minuten. Eenmaal op het loopparcours moest Schilder al snel passen voor het tempo dat ontwikkeld werd. Halverwege kon ook Looze het tempo niet meer volgen, en in de laatste loopronde wisten Diederen en Berk zich ook te ontdoen van de Belg. Uiteindelijk had Diederen van de twee het beste eindschot en haalde daarmee zijn eerste titel binnen.

UITSLAGEN 
NK TRIATHLON (OD) STEIN

MANNEN ------------------------
 1 Bas Diederen      2.00.19
 2 Sander Berk      2.00.22
 3 Peter Croes    BEL 2.00.49
 4 Dennis Looze      2.01.34
 5 Jordi Meulenberg    2.04.09
 6 Youri Severin     2.04.51
 7 Huib Rost       2.04.58
 8 Luc van Es       2.05.17
 9 Raymond Lotz      2.06.06
10 Arjan Schilder     2.06.32

VROUWEN -----------------------
 1 Tanya de Boer     2.23.29
 2 Birgit Berk      2.24.27
 3 Danne Boterenbrood   2.24.55
 4 Rina Zijgers      2.33.48
 5 Kjille Hoeben     2.38.13

Bronnen:
Triathlon Stein