Brons voor Van der Smissen op EK Duathlon

DEBRECEN (HUN) – Armand van der Smissen is zondag derde geworden op het EK duathlon over de korte afstand. De Tilburger moest daarmee een plaats toegeven ten opzichte van vorig jaar. Enkele weken geleden greep Van der Smissen wel de Europese titel Powerman in Venray. Titelverdediger Jurgen Dereere uit België slaagde erin zijn titel te prolongeren, waarmee ook zonder Benny Vansteelant het zoveelste internationale succes op rij geboekt kon worden voor de Belgen.

Van der Smissen maakte in de eerste run deel uit van een groep van 15 atleten, waarvan Dereere samen met de Rus Ykovlev het snelste terug waren in de wisselzone. Tijdens het fietsen slaagde de Spanjaard Garcia er in on 30 km lang alleen vooruit te blijven op de fiets, maar uiteindelijk werd hij door het ploegenspel van de Belgen tot de orde geroepen. De winnaar moest toen komen uit het 48-koppige peloton – zo ongeveer de helft van het deelnemersveld – dat na 40 km op het smalle technische fietsparcours de tweede wissel bereikte.

Van der Smissen zat goed voorin, wisselde snel en begon als eerste aan de tweede run.Dereere bleek de snelste loper, voor de voormalig Europees triathlonkampioen Filip Ospaly. Van der Smissen eindige op twaalf seconden van de winnaar als derde. De tweede Nederlander Wim Nieuwkerk moest vanwege een middenvoetsbeenbreuk afzeggen.

Bij de vrouwen ging de titel naar de Tsjechische Vendula Frintova, in vergelijking met het vorige EK stuivertje wisselde met titelverdedigster Ana Burgos, die nu dus genoegen moest nemen met plaats twee. De Europees Kampioene van 2003, Erika Csomor, pakte brons. Er deden geen Nederlandse dames mee bij de elite vrouwen.

Bij de beloften was er een zeventiende plaats voor Youri Severin en een tiende voor Michelle Fangmann. Bij de beloftes wint de Belgische Miek Vyncke in 2.07.18. De Europees kampioenen in die categorie werden Miek Vyncke en de Portugees Sergio Silva. Eerder op de dag waren bij de junioren Gerbert van de Biggelaar met een 18e plaats en Elina van der Linde met een 22e plaats de best geklasseerde Nederlanders. De winst ging naar de Portugees José Estrangeiro en de Oekraïnse Anastasya Yatsenko.

UITSLAGEN 
EK DUATHLON DEBRECEN (HUN)

MANNEN ------------------------
 1 Jurgen Dereere    BEL 1.50.42
 2 Filip Ospaly     CZE 1.50.52
 3 Armand van der Smissen  1.50.54
 4 Falk Cierpinski    GER 1.51.03
 5 Lino Barruncho    POR 1.51.11
 6 Anthony Leduey    FRA 1.51.13
 7 Nicolas Lebrun    FRA 1.51.14
 8 Rob Woestenborghs   BEL 1.51.18
 9 Daniel Fekl      CZE 1.51.21
10 Sergey Yvoklev    RUS 1.51.24

VROUWEN ---------------------------- 
 1 Vendula Frintova   CZE 2.06.01
 2 Ana Burgos      ESP 2.06.19
 3 Erika Csomor     HUN 2.06.38
 4 Laura Giordano    ITA 2.06.47
 5 Annie Emmerson    GBR 2.06.52
 6 Lenka Radova     CZE 2.07.00
 7 Catriona Morrison   GBR 2.07.02
 8 Inmaculada Pereiro  ESP 2.07.08
 9 Caroline Kloiber   GBR 2.07.17
10 Ulrike Schwalbe    GER 2.07.18

Bronnen:
Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Armand van der Smissen