Almere krijgt Europees Kampioenschap Lange Afstand 2006

Gisteren heeft het bestuur van de European Triathlon Union bekend gemaakt aan welke locaties het EK duathlon en het EK triathlon lange afstand zijn toegewezen. Bij het EK duathlon gaf de ETU de voorkeur aan het Italiaanse Rimini – die ook in 2001 al het WK mocht organiseren – boven Edinburgh. Het EK over de lange afstand is toegewezen aan ons eigen Almere. Dit zal dan de vierde keer zijn dat Holland Triathlon optreedt als gastheer voor het EK. Eerder was dat al het geval in 1985, 1991 en 1999. Het EK in 2006 valt dan samen met het dertigjarig bestaan van de stad Almere.

De toewijzing van dit EK aan Almere past uitstekend in het streven van de NTB om vrijwel elk jaar een internationaal kampioenschap naar Nederland te halen. Een interessante toevoeging in dit bericht is dat “the race will be held on the official ITU Long Distance”. Dit doet meteen de vraag rijzen of Almere 2006 geheel of gedeeltelijk overstapt op de afstanden 4 – 120 – 30 (hetgeen de de afstanden zijn waarover de ITU en de ETU in principe de kampioenschappen over de ‘lange afstand’ laten verlopen). Meer nieuws volgt ongetwijfeld.

Race Director Ruud Graman kan zich voorstellen dat het volgend jaar een triathlonweekend wordt met op zaterdag de normale Holland Triathlon en op zondag het EK in de aangepaste afstanden. “Dat is allemaal nog koffiedik kijken. We richten ons eerst op de jubleumeditie.” Overigens wil Graman ook in 2007 een bijzondere triathlon neerzetten. “Dan is voor Almere de 25e editie [de eerste twee edities van de Holland Triathlon vonden plaats in Den Haag – red.]. Eigenlijk willen we dan het wereldkampioenschap naar Nederland halen. Dat is net een stapje hoger dan we ooit hebben bereikt.”

Bronnen:
Wim van den Broek
Henk Cals
European Triathlon Union