Raynard Tissink en Natascha Badmann maken favorietenrol waar in IMSA

PORT ELIZABETH (RSA) – Ranyard Tissink en Natascha Badmann zijn de winnaars van de derde Ironman van het seizoen. In het Zuid-Afrikaanse Port Elizabeth won Tissink overtuigend voor eigen publiek. De Zuid-Afrikaan bleef zestien minuten voor de Franse oud-wereldkampioen Cyrille Neveu, en zijn landgenoten Xavier Le Floch en Gilles Reboul.

Het was voor Tissink, die in de jaren negentig ook twee jaar in Nederland neerstreek om hier wedstrijden te doen, zijn derde Ironman-zege in zijn loopbaan. Eerder won hij de Ironmans van Korea en Canada. Het was voor het eerst dat een Zuid-Afrikaan de eigen Ironman won. Beste Nederlander was Piet-Hein Schram op een 28e plaats.

Vijfvoudig Hawaii-winnares Natascha Badmann was bij haar eerste optreden in Zuid-Afrika ook oppermachtig. In een sterk vrouwenveld veroverde ze de titel met tien minuten voorsprong op de Belgische Kathleen Smet. Nederlands kampioene Heleen bij de Vaate lag na een sterk fietsonderdeel lange tijd op een vierde plaats. Pas in de slotfase van de marathon werd ze gepasseerd door de Namibische Moeller. Voor de triatlete uit Stein lag na afloop ook nog geen ticket voor Hawaii klaar. Het was voor Bij de Vaate het debuut op de internationale Ironman. In Almere stond ze al wel enkele keren op het podium van de klassieke Holland Triathlon en vorig jaar greep ze in haar woonplaats Stein de nationale titel lange afstand.

UITSLAGEN 
IRONMAN SOUTH AFRICA

MANNEN ------------------------------
 1 Raynard Tissink    RSA 8.21.35
 2 Cyrille Neveu     FRA 8.37.25
 3 Xavier Le Floch    FRA 8.37.38
 4 Gilles Reboul     FRA 8.42.19
 5 Petr Vabrousek    CZE 8.47.50
 6 Andreas di Bernardo  ITA 9.01.12
 
28 Piet-Hein Schram     10.08.22
40 Joost Kessels       10.25.51

VROUWEN -----------------------------
 1 Natascha Badmann   SUI 9.23.21
 2 Kathleen Smet     BEL 9.33.18
 3 Sara Gross      GBR 9.51.08 
 4 Carola Moeller    NAM 10.19.22
 5 Heleen bij de Vaate    10.31.57

Bronnen:
Wim van den Broek, NTB-Persdienst
Ironman South Africa