Les McDonald voor vierde keer herkozen als ITU-president

VANCOUVER (CAN) – [updated] – Tot een (in sommige kringen gehoopte) verandering in het leiderschap in wereld-triathlonbond ITU is het niet gekomen tijdens het jaarlijkse ITU-congres, dat afgelopen weekeinde werd gehouden in het Canadese Vancouver. Zittend president Les McDonald werd namelijk herkozen voor een vijfde ambtstermijn. De Canadees blijft dus nog aan het roer van de ITU tot en met de Olympische Spelen in Beijing.

McDonald is al sinds de oprichting van de ITU in 1989 voorzitter. Eerder speculeerde hij nog dat hij zichzelf waarschijnlijk niet zou kandideren voor een nieuwe termijn, en dat het tijd zou zijn voor een nieuwe voorzitter. Hij bleek echter te verknocht aan het voorzitterspluche. Zijn belangrijkste tegenkandidate, de Britse Sarah Springman, kreeg uiteindelijk 33 stemmen tegen 40 voor McDonald. Voormalig toptriatlete Springman had zich de steun verworven van diverse grootheden in de sport, zoals Mark Allen en Simon Lessing, maar dit bleek toen het op de stemming aan kwam niet voldoende om McDonald te verslaan.

UPDATE 15:30 uur:
Ondertussen blijft het nieuws van het ITU-congres verder binnendruppelen. Duitse websites vermelden dat Hamburg het WK 2007 op de Olympische Afstand heeft weten binnen te slepen. Voor 2006 staat het WK geprogrammeerd in het Zwitserse Lausanne. Een resolutie van de Braziliaanse triathlonbond om bij de WK’s voor ‘age-groupers’ het stayeren ook vrij te geven haalde het niet.

Bronnen:
Triathletes UK
International Triathlon Union