ITU poogde Life Time Fitness Triathlon in de ban te doen

VANCOUVER (CAN) – Vorige week tijdens het ITU-congres is – zoals al eerder bericht – zittende president Les McDonald herkozen. Naast de herverherkiezing vond er nog een ander merkwaardig voorval plaats. Het betrof hier een veroordeling van USA Triathlon over de “Life Time Fitness” Triathlon van Minneapolis. Deze wedstrijd was volgens McDonald en het ITU-bestuur ‘sexistisch’.

De Life Time Fitness Triathlon is één van ’s werelds grootste triathlons – in financieel opzicht wel te verstaan. Vorig jaar werd het lieve sommetje van 500.000 dollar aan prijzengeld hier weggegeven. Daarnaast hanteert de wedstrijd een bijzonder format, namelijk de ‘Battle of the Sexes’. Mannen en vrouwen strijden zij aan zij voor één gezamenlijke prijzenpot, waarbij de vrouwen een vooraf berekende voorsprong krijgen. Maar, belangrijker voor de ITU, staat dit evenement de laatste jaren parallel geprogrammeerd tegenover de World Cup wedstrijd van Corner Brook (Canada). Veel proftriatleten verkiezen Minneapolis boven Corner Brook, zeer tot ontevredenheid van de ITU en in het bijzonder van Canadees McDonald.

Om deze reden werd door het ITU-bestuur een resolutie in stemming gebracht die beoogde de Life Time Fitness Triathlon in de ban te doen en USA Triathlon te dreigen met sancties als het evenement onder auspiciën van de Amerikaanse triathlonbond zou worden gehouden. Het belangrijkste argument: het “Battle of the Sexes” format is primitief, neerbuigend en tegen ieder principe van gelijke rechten tussen mannen en vrouwen. Het ITU-congres nam de resolutie van het ITU-bestuur aan met 38 tegen 22 stemmen. Wel schijnt het voorstel te zijn afgezwakt tot alleen een publieke vingertik aan het adres van USA Triathlon en lijkt er afgezien te zijn van eventuele sancties. Verwacht werd namelijk dat sancties niet lang stand zouden houden in het Court for Arbitration in Sport, en dat USA Triathlon een eventueel beroep aldaar zou winnen.

In Minneapolis starten sinds het invoeren van het “Battle of the Sexes” format in 2002 de vrouwen een aantal minuten eerder dan de mannen, onder andere op basis van de eindtijden van de snelste man en vrouw van vorig jaar. Degene die het snelst over de finish komt – man of vrouw – is de winnaar. Totnogtoe ging de overwinning iedere keer naar een vrouw: in 2002 en 2003 naar Barb Lindquist en dit jaar naar Loretta Harrop.

Bronnen:
Slowtwitch (Dan Empfield)
Life Time Fitness Triathlon, Minneapolis
International Triathlon Union