Zeezwemloop Wassenaar voor Martin Pet en Ingrid van Lubek

WASSENAAR – Enorme golven en een branding van meer dan 200 meter breed. Atleten die bij aankomst de zee aanschouwden, vreesden het ergste voor het doorgaan van de Wassenaarse zwemloop. Bij de XTERRA Beach Challenge was het zwemmen van de recreatieve serie bij een minder ruige zee tenslotte afgelast. Groot verschil tussen Wassenaar en Den Haag is echter het ontbreken van de gevaarlijke golfbrekers. Met het nodige improvisatievermogen had de organisatie in samenspraak met de reddingsbrigade daarom toch een aangepast zwemparcours kunnen uitzetten bestaande uit één boei in zee, 100 meter uit de kust, en twee markeringspunten op de vloedlijn op het strand. Deze driehoek moest door de deelnemers twee keer gerond worden . Een zeer sterke Noord-Zuid stroom maakte het overigens nog een hels karwei om goed bij de boei uit te komen. Een aantal deelnemers dat te snel richting de boei zwom zonder voldoende rekening te houden met de zijwaartse stroom, kwam verkeerd uit en slaagde er niet of slechts met zeer veel moeite in om toch de boei te ronden.

Met zwemmen had het allemaal niet zo heel veel te maken. Met technieken als “dolfijnen” (tegen de branding in) en “bodysurfen” (met de golven mee) kon het snelste vooruit gekomen worden. Het waren Martin Pet en Freek de Boer die na tien minuten de twee rondes het snelste gedaan hadden en op het strand hun loopschoenen aantrokken. Freek de Boer gaf echter aan de boei één keer niet gehaald te hebben en liep de rest van de wedstrijd buiten mededinging mee. Sjoerd Veltman kwam op 40 seconden als derde uit het water. Daarna duurde het even voordat de overige deelnemers aanspoelden, waarvan sommigen ruim twee keer zo lang over het zwemonderdeel deden als Martin Pet.

Ook bij het lopen door de duinen en over het strand zette Pet de snelste tijd neer gevolgd door Veltman en Theo Timmermans van het organiserende Tri Team Wassenaar. Opvallend was verder de sportiviteit van de deelnemers met betrekking tot het wel of niet halen van de boei. Zo werden vier atleten uit de top tien op eigen aangeven niet in de uitslag opgenomen.

Bij de dames kwam Ingrid Van Lubek na dertien minuten weer aan land. Op de voet gevolgd door Elske Hetebrij en Jennifer Walden. Joke Keuning had wat meer moeite met de zee en volgde op tweeënhalve minuut daarachter. Van Lubek was bij het lopen ook het snelste en eindigde zelfs als vijfde overall. Daarachter wist Joke Keuning met een sterk looponderdeel Walden en Hetebrij nog te passeren.

Het verplaatsen van de tiende editie van de Wassenaarse zwemloop van het Sterrenbad naar de zee en strand van de Wassenaarse Slag pakte voor de organisatie goed uit. Er was sprake van een ruime verdubbeling van de deelnemersaantallen. En ook de aansluitende BBQ in een strandtent werd massaal bezocht. Ook in volgende jaren zal de zwemloop op de nieuwe locatie gehouden worden.

UITSLAGEN 
ZWEMLOOP WASSENAAR

MANNEN ---------------------------
 1 Martin Pet        50:12
 2 Sjoerd Veltman      52:34
 3 Theo Timmermans      56:38
 4 Ed Janssen        57:18
 5 Frank Hamelink      58:06
 6 Manfred Boogaard     59:02
 7 Ad van der Plas     1:01:29
 8 Willem Hasekamp     1:01:44
 9 Erik Teunissen     1:02:42 
10 Albert Kooij      1:02:58

VROUWEN --------------------------
 1 Ingrid van Lubek     57:47
 2 Joke Keuning      1:01:18
 3 Jennifer Walden     1:01:43
 4 Elske Hetebrij     1:01:49
 5 Hester van Griethuizen 1:04:34
 6 Henny de Kievit     1:10:38
 7 Katja Bollen      1:17:32
 8 Petronella Ruijgrok   1:33:11

Bronnen:
Frank Hamelink
WZK Tri-Team Wassenaar