TTT: Andries Koers en Janine Swaak nog steeds aan kop

BORNE – Als tweede onderdeel van de Twentse Triathlon Tour stond gisterenavond een ultrakorte duathlon (3 km lopen, 11 fietsen, 2 lopen) op het programma. Andries Koers en Rina Zijgers verteerden het sprintwerk het beste. Met twee overwinningen gaat Koers nu fors aan de leiding in de TTT; bij de vrouwen verdedigde ook Janine Swaak haar leidende positie uitstekend door als tweede te finishen.

Om 20:00 starten zo’n 50 heren in de categorie tot 40 jaar met het lopen van drie ronden van een kleine kilometer. Een makkelijk lopende Martin Vermeer versnelde in de laatste ronde en begon als eerste aan de drie rondes fietsen. Achter hem vormde zich een groepje met Andries Koers, Arnoud van Garderen en Bas ten Harkel dat Vermeer in de eerste ronde achterhaalde.

In Borne is het een jaarlijks stayerfestijn: op enige achterstand van deze kopgroep ontstond een tweede fietsgroep van vijf met onder andere Erik Jansen, Martijn Keijsers en Bart van der Wal. Keijsers wist in de tweede ronde op een viaduct uit de groep te springen, gevolgd door van der Wal. Samen bereikten zij aan het begin van de derde ronde de kopgroep, die niet optimaal samenwerkte. Bij het tweede looponderdeel, waar nog twee rondes gelopen moesten worden, kreeg Keijsers een kortstondige krampaanval, maar wist de aansluiting met de kopgroep weer te vinden. In de eindsprint moest hij echter zijn meerdere erkennen in Martin Vermeer en Andries Koers. De laatste zat er bij het lopen nog het frist bij en pareerde een aanval van Vermeer gemakkelijk.

Junior Bas van der Zwan zat ook in goede positie na het eerste lopen, maar ging vlak na de wissel op de fiets onderuit. Met enige schaafwonden vervolgde hij de wedstrijd, maar kon de samenwerkende fietsers niet meer bijhalen en finishte op enige achterstand. Door een 2e plaats bij de proloog maandag staat hij nog 4e in het tussenklassement, die wordt aangevoerd door Andries Koers met twee overwinningen.

Een uur voor de heren senioren waren de dames en de heren-masters van start gegaan. Door de grotere spreiding werd hier minder gestayerd. Bij de dames was het een start-tot-finish overwinning voor Rina Zijgers, die wel een groepje wist te vinden. Dat gold ook voor Janine Swaak die tweede werd en hiermee vooralsnog het tussenklassement aanvoert. Derde was Anouk Koelen. Bij de masters overheerste Harry Ruumpol, die in de senioren-startgroep ook goed had meegekund. Tweede was ervaren veteraan Henk Knol (H50), gevolgd door Hans Hilhorst.

Vanavond alweer de derde wedstrijd uit de TTT, een aquathlon op het terrein van de Universiteit Twente in Enschede. Zaterdag de finale in Wierden.

UITSLAGEN 
TTT-DUATHLON BORNE

MANNEN ----------------------
 1 Andries Koers    33:01
 2 Martin Vermeer    33:03
 3 Martijn Keijsers   33:06
 4 Arnoud van Garderen 33:11
 5 Bas ten Harkel    33:15
 6 Bart van der Wal   33:30
 7 Erik Jansen     34:03
 8 Henkjan van Goor   34:40
 9 Vincent Hentzepeter 34:42
10 Peter van Grootheest 34:47

VROUWEN ---------------------
 1 Rina Zijgers     36:53
 2 Janine Swaak     38:14
 3 Anouk Koelen     38:39
 4 Hanneke Bodewes   40:43
 5 Vanessa Veenstra   41:46

Bronnen:
Bart van der Wal
Twentse Triathlon Tour