Fotofinish tussen Manenschijn en Van der Zwan bij TTT-Aquathlon

ENSCHEDE – Een verschil van een vingerkootje. Zo werd bij de prijsuitreiking van de TTT-Aquathlon het verschil tussen Jan Manenschijn en Bas van der Zwan genoemd. De twee joegen elkaar op naar een nieuw parcoursrecord van 19:05, waarmee het al zeer strak staande parcoursrecord van Marcel Lücke uit 2002 met maar liefst 17 seconden werd verbeterd. Maar wie tikte het eerst aan? Er was enige discussie over na de zinderende finish.

Ruim 80 deelnemers voltooiden gisteravond in het buitenbad van de UT de aquathlon (500 zwemmen, 3 km lopen, 250 zwemmen), de derde wedstrijd uit de Twentse Triathlon Tour. In drie startgroepen startten achtereenvolgens de dames, heren veteranen en tot slot de heren-senioren en -junioren.

Bij de dames leidde – net als bij de duathlon de dag ervoor – Rina Zijgers van start tot finish. Zij klokte 22:25, slechts 13 seconden verwijderd van het parcoursrecord van Saskia Bekhuis uit 2002. Bekhuis was kortgeleden bevallen en aanwezig als toeschouwster, met baby op de arm. Janine Swaak finishte als tweede, waardoor Zijgers en Swaak nu op gelijke hoogte staan in het tussenklassement. De finale van de Tour, een sprinttriathlon in Wierden komende zaterdag, zal uitsluitsel moeten geven. Anouk Koelen versterkte met een derde tijd haar bronzen positie in het klassement.

Harry Ruumpol was oppermachtig in de tweede startserie. Bij de heren veteranen werd hij gevolgd door Henk Knol en Jan Beldman. Ruumpol finishte uiteindelijk als vijfde overall.

In de laatste startserie startten alle overige hooggeplaatsten in het Tourklassement. Voor het eerst aan de start in de Tour verscheen ook Jan Manenschijn, tweevoudig winnaar en drager van het startnummer 1. Wegens een zware wedstrijd afgelopen weekeinde in Ierland had hij besloten de proloog en de duathlon aan zich voorbij te laten gaan. Zijn kansen voor een derde touroverwinning waren hiermee verkeken, maar voor de dagoverwinning was de Holtenaar de grote favoriet. Of zou talentvol junior Bas van der Zwan hem tegenstand kunnen bieden?

Bij het zwemmen ging Manenschijn voortvarend van start. Van der Zwan volgde echter kort in de benen. Goeie zwemmer Peter van Grootheest was de enige die het tweetal kon volgen, maar hij verloor door een mindere wissel de aansluiting. Tijdens het lopen versnelde Manenschijn herhaaldelijk, maar Van der Zwan gaf geen duimbreed toe. Pas in de laatste paar honderd meter lopen wist Manenschijn een gaatje te forceren. Tijdens het zwemmen kroop Van der Zwan echter weer naar hem toe en kon, na enig aandringen, naast Manenschijn komen. De laatste paar banen was het een zij-aan-zij sprint, en uiteindelijk tikten zij nagenoeg gelijk aan.

De organisatie nam er even de tijd voor. Na het zien van filmbeelden van de finish, gemaakt door een enthousiast toeschouwer, en na overleg met de banentellers, kon de huldiging tenslotte toch plaatsvinden.

Zaterdag is de finale van de tour, een sprinttriathlon in Wierden. Koploper in het tussenklassement is Andries Koers. Van der Zwan ligt na zijn goede prestatie in de aquathlon tweede, en daarachter dicht op elkaar Bart van der Wal, Peter van Grootheest en Arnoud van Garderen.

UITSLAGEN 
TTT-AQUATHLON ENSCHEDE

MANNEN ------------------------
 1 Jan Manenschijn    19:05
 2 Bas van der Zwan   19:05
 3 Peter van Grootheest 20:16
 4 Andries Koers     20:40
 5 Harry Ruumpol     20:56 H40
 6 Bart van der Wal   21:17
 7 Bas ten Harkel    21:46
 8 Dennis Schutten    21:47
 9 Arnoud van Garderen  21:52
10 Martijn Keijsers   21:54

VROUWEN -----------------------
 1 Rina Zijgers     22:25
 2 Janine Swaak     24:27
 3 Anouk Koelen     26:14
 4 Vanessa Veenstra   27:33
 5 Hanneke Bodewes    29:16

Bronnen:
Bart van der Wal
Twentse Triathlon Tour