Dubbelslag voor Nieuw-Zeeland in Olympische mannentriathlon

ATHENE (GRE) – Met goud voor Hamish Carter en zilver voor regerend wereldkampioen Bevan Docherty deed Nieuw-Zeeland goede zaken in de Olympische triathlon bij de mannen. Het brons ging naar de jonge Zwitser Sven Riederer. De mannenstrijd moest het doen zonder enige Nederlandse inbreng.

Bij het zwemmen ging de Amerikaan Andy Potts licht vooruit, maar hij werd kort na de wissel alweer opgeslokt door het grote peloton. In de eerste ronde ontstond daaruit een kopgroep van circa 15 triatleten met onder andere Olivier Marceau, Rasmus Henning, Peter Robertson en Bevan Docherty. In de beginfase was Marceau – net als in 2000 – smaakmakend aanwezig aan de kop van de wedstrijd. Mede dankzij zijn kopwerk liep de leidende groep uit tot zo’n 30 seconden. Pogingen van Simon Whitfield en Ivan Rana om de achtervolgende groep terug te brengen waren vergeefs.

In de zesde ronde splitste een groep van zes zich de kopgroep af, wederom mede dankzij het werk van Marceau. Deze groep wist verder uit te lopen to tot driekwart minuut. De groep met Whitfield en Rana zat nog een minuut verder naar achteren.

Sven Riederer en Hamish Carter waren de eerste twee die na de wissel aan het lopen begonnen. Zij kregen daarbij al snel gezelschap van Bevan Docherty. De Fransman Belaubre en zijn voormalige landgenoot Marceau volgden op een dertig seconden, en al gaandeweg werd duidelijk dat de kopgroep de medailles zou gaan verdelen.

Achter hen probeerde Greg Bennett nog verbeten – doch vergeefs – terug te komen. In de laatste kilometers plaatsten de twee Nieuw-Zeelanders in de kopgroep een demarrage als gevolg waarvan de jonge Zwitser Riederer moest lossen. Daarna bleef Carter het gas erop houden en wist langzaam maar zeker van Docherty weg te lopen. Riederer kon het brons niet meer ontgaan en vierde daarom rustig zijn bronzen plak met het publiek alvorens de finish te overschrijden.

UITSLAGEN 
OLYMPISCHE TRIATHLON

MANNEN ------------------------
 1 Hamish Carter   NZL 1.51.07
 2 Bevan Docherty  NZL 1.51.15
 3 Sven Riederer   SUI 1.51.33
 4 Greg Bennett   AUS 1.51.41
 5 Frederic Belaubre FRA 1.52.00
 6 Andreas Raelert  GER 1.52.35
 7 Rasmus Henning  DEN 1.52.37
 8 Olivier Marceau  SUI 1.52.44
 9 Hunter Kemper   USA 1.52.46
10 Simon Thompson  AUS 1.52.47

Bronnen:
Olympische Spelen 2004, Athene (GRE)