Rob Barel onttroond in onstuimige editie XTERRA Netherlands

DEN HAAG – De zevende editie van de Beach Challenge, de off-road triathlon in Den Haag die ook deel uitmaakt van het wereldwijde XTERRA-circuit, werd gisteravond gekenmerkt door het onstuimige weer dat stevig roet in het eten gooide. Het zwemmen leidde daardoor tot hectische taferelen. Bij de dames draaide het uit op een spannende nek-aan-nek race tussen Jamie Whitmore, de winnares van vorig jaar, en oud-XTERRA-wereldkampioene Anke Erlank. Whitmore trok uiteindelijk aan het langste eind. Bij de heren werd drievoudig winnaar Rob Barel onttroond door Eric van der Linden. Barel werd tweede voor de Tsjech Jan Rehula. Daarbij stond bij de heren een podium vol met oud-Olympiagangers.

Het was voor Van der Linden inmiddels de vijfde zege in drie weken tijd. Hij won achtereenvolgens in Stein, Schliersee, Holten, Nieuwe Niedorp en nu ook de XTERRA-wedstrijd in Kijkduin. De Schagenaar, niet geplaatst voor de Spelen, heeft duidelijk zijn plezier in de triathlon hervonden en draait ondertussen een van zijn beste seizoenen ooit. De Schagenaar ontroonde drievoudig winnaar Rob Barel.

Weliswaar bleef het in Kijkduin droog en zonnig, maar de sterke aanlandige wind aan de kust had de branding en de golfslag daarachter flink opgezweept. Zodanig zelfs dat op last van de reddingsbrigade de recreatieve startseries werden omgezet in een duathlon. Dit leidde in eerste aanleg tot enig gemor onder de deelnemers, maar nadat zij met eigen ogen aanschouwden hoeveel moeite de wedstrijdatleten hadden om het hoofd boven water te houden was dat snel verstomd. De wedstrijdserie werd ook ingekort. In plaats van de gebruikelijke grote zwemronde gevolgd door nog één rondje om de laatste golfbreker, was het laatste zwemrondje geschrapt. Dit om de atleten niet nog een tweede keer aan de branding bloot te stellen.

Dat de wedstrijdatleten zelf ook grote moeite met de zware golfslag hadden, bleek wel uit het feit dat aanzienlijke groepen voortijdig richting strand zwommen omdat ze de laatste boei niet zagen. Dit leidde in meerdere gevallen tot het op de golfbreker terechtkomen van deelnemers, die vervolgens licht gekneusd en geschaafd voortijdig uit het water kwamen. Dit leidde gelukkig niet al te zeer tot een verstoord wedstrijdbeeld, aangezien in de twee volgende onderdelen de zaken redelijk recht gezet werden en na afloop in het algemeen de verdiende winnaars op het podium terecht kwamen.

Bij de heren was het de in Duitsland woonachtige Zuid-Afrikaan Brad Storm die als eerste terug aan land kwam. Hij werd op ruim een halve minuut gevolgd door Chris Volley, met kort daarachter Van der Linden en Rehula. Barel kwam vijftien seconden daarna het water uit, en gaf op de mountainbike vol gas. Hij wist zich de hete adem van Royce Kortekaas en de Franse alleskunner Nicolas Lebrun in de nek, en wist dat hij zijn winst bij het zwemmen vol moest benutten. De drievoudig winnaar kwam snel aan kop en bouwde zijn voorsprong daarna gestaag op tot anderhalve minuut. Achter hem maakte Kortekaas een imposante inhaalrace en wist zich naar een tweede plaats te fietsen. Lebrun kon op het strand en in het duingebied zijn mountainbike-kwaliteiten onvoldoende uitnutten om een serieuze bedreiging te vormen. Op het loopparcours kon Kortekaas zijn positie niet handhaven. Zowel Rehula als Van der Linden kwamen nog over hem heen. Laatstgenoemde vloog zelfs zo hard over het loopparcours dat ook Barel er nog aan moest geloven.

Bij de dames ging de Duitse Ute Schäfer na het zwemmen aan de leiding, kort gevolgd door Ingrid van Lubek en de Amerikaanse Candy Angle. Voor Whitmore bleef de schade beperkt, maar zij was als gevolg van het heftige zwemonderdeel nog zodanig aangeslagen dat zij op de mountainbike niet de power had die zij vorig jaar tentoonspreidde. Achter haar maakte de Zuid-Afrikaanse Erlank vervolgens hard jacht op Whitmore en Schäfer, en zij wist uiteindelijk met zo’n twintig seconden voorsprong aan het lopen te beginnen. Whitmore haalde haar in de eerste ronde weer in, maar werd in de tweede ronde weer bijgehaald. In de laatste finishlus plaatste Whitmore op de trap naar de Boulevard van Kijkduin haar laatste – en beslissende – aanval. De Italiaanse Stefania Bonazzi wist dankzij een sterk looponderdeel Schäfer nog van de derde plaats af te houden.

UITSLAGEN 
XTERRA NETHERLANDS, DEN HAAG

MANNEN ------------------------
 1 Eric van der Linden  2:05:23
 2 Rob Barel       2:05:54 H40
 3 Jan Rehula    CZE 2:06:46
 4 Royce Kortekaas    2:08:12
 5 Brad Storm    RSA 2:09:38
 6 Chris Volley   GBR 2:09:58
 7 Nicolas Lebrun  FRA 2:11:20
 8 Jason Chalker   AUS 2:12:55
 9 Cees Colijn      2:13:11
10 Sascha Wingenfeld GER 2:13:47

VROUWEN -----------------------
 1 Jamie Whitmore  USA 2:21:23
 2 Anke Erlank    RSA 2:21:29
 3 Stefania Bonazzi ITA 2:22:46
 4 Ute Schäfer    GER 2:23:20
 5 Riikka Kelja   FIN 2:24:38
 6 Ingrid van Lubek   2:28:26
 7 Candy Angle    USA 2:30:18
 8 Katrin Helmcke  GER 2:31:24
 9 Bianca van Dijk    2:35:27
10 Cora Vlot       2:39:28 D40

Bronnen:
XTERRA Netherlands / Beach Challenge, Den Haag