Sportieve wraak van Vasseur op Devriendt

HOOGERHEIDE – Nadat badmeester Remy Vasseur twee weken geleden op de zwemloop in en om zijn eigen Vrijburgbad in Vlissingen het af moest leggen tegen de Belg Dennis Devriendt, nam hij gisteren in Hoogeheide sportieve wraak door met meer dan een minuut verschil Devriendt af te troeven. Door deze uitslag staan de twee kemphanen precies gelijk in de tussenstand met 1790 punten nadat beide atleten aan drie wedstrijden van de vier hebben meegedaan.

In het vijfbaansbad van Hoogerheide was het een drukte van belang in de snelste baan, waar Devriendt al snel de leiding nam en als enige onder twaalf minuten de kilometer zwemmen aflegde. Vasseur keek toen nog tegen een achterstand van een halve minuut aan, Leon Jacobse volgde op 35 seconden. Op het winderige loopparcours liep Vasseur, vorige week nog knap tweede in de 10 Engelse mijlen van Kruiningen, al snel in op de Belg, die hij na anderhalve ronde zijn hielen liet zien. In de afsluitende twee ronden kwam de winst van Vasseur niet meer in gevaar om te finishen in de snelle tijd van 43:01. Navraag bij de organisator Guidi Voorhans leerde echter dat het parcours om verkeerstechnische reden iets was ingekort. Leon Jacobse moest in dit geweld een drietal minuten toegeven op trainingsmaat Vasseur, maar hij hield we de derde plaats vast voor veteraan Rob van Zanten, die vorig jaar verrassend de halve triathlon van Kruiningen op zijn naam schreef.

Sofie Hamers had in Hoogerheide weinig tegenstand en boekte vrij gemakkelijk haar derde zege. Terese van Lare stond na haar spontane enkelbreuk voor het eerst weer aan de start van een wedstrijd. Op de kilometer zwemmen scoorde Van Lare de derde tijd achter Hamers en Joustra. Het lopen was de veelvoudig wereldkampioene nog niet verleerd waardoor ze de tweede plaats pakte op vijf minuten achter Hamers maar anderhalve minuut voor Joustra.

Op de 500 meter zwemmen en 5 kilometer lopen was het nog even spannend of Gerbert van den Biggelaar de tijd van de eerder gestartte Belg Wim van de Wiele kon overtreffen. Met een marge van slechts negen seconden was Van den Biggelaar uiteindelijk de sterkste. Jammer dat Van de Wiele door zijn na-inschrijving een serie eerder van start moest gaan.

Bij de vrouwen was Jeanette Willems als eerste uit het water. Concurrente Nicole Constandse volgde op vier seconden maar merkte het stopteken van de jury niet op en zwom nog vijftig meter verder. Constandse slaagde er nog wel in om Willemse te achterhalen maar de winnares Kim Doomen en Katja Botman bleven buiten bereik.

Bij de mini’s over 250 meter zwemmen en 2.5 km lopen deed Ilse Jansen goede zaken. Met een tweede zwemtijd van 4 minuten en 38 seconden legde ze de basis voor de overwinning in een eindtijd van 16 minuten en 23 seconden.

De vijfde wedstrijd voor het zwemloopcircuit is op 28 maart in Oostburg.

UITSLAGEN 
ZWEMLOOP HOOGERHEIDE

MANNEN ------------------------
 1 Remy Vasseur    0:43:01
 2 Dennis DeVriendt  0:44:07
 3 Leon Jacobse    0:46:22
 4 Rob van Zanten   0:46:52 H40
 5 Pieter van Hal   0:47:21 H40
 6 Jan v Vaardegem  0:48:24
 7 Robert Bijl    0:48:56
 8 Kevin de Pagter  0:49:52 H16
 9 Marc Riemens    0:50:04
10 Jeroen Verdonk   0:50:09 H40

VROUWEN -----------------------
 1 Sofie Hamers    0:52:00
 2 Terese van Lare  0:57:03 D50
 3 Annet Joustra   0:58:26 D40
 4 Kitty van Bloois  1:03:11 D50
 5 Silvia Noomen   1:03:42
 6 Inge Zwitserlood  1:16:29 D40

Bronnen:
Sjaak Sinke
Werkgroep Triathlon Zuidwest Nederland