Marianne Vlasveld verliest wereldtitel aan Sigrid Lang

WILDHAUS (SUI) – [updated] – In het Zwitserse Wildhaus heeft Marianne Vlasveld haar wereldtitel moeten overgeven aan de Duitse Sigrid Lang. Vlasveld kon lange tijd bij Lang in de buurt blijven, maar moest in het afsluitende onderdeel langlaufen toezien dat Lang een gaatje sloeg. Karin Möbes pakte de derde plaats. Daar waar Vlasveld vorig seizoen het veld domineerde, deed dit winterseizoen Lang dat, mede profiterend van een dit seizoen niet optimaal presterende Vlasveld vanwege blessurea aan het begin van het seizoen. In januari pakte de Duitse – eveneens in Wildhaus – al de Europese titel over van Vlasveld.

Tijdens het looponderdeel hielden Vlasveld, Lang en de Noorse Ine Wigernas (Nor) het tempo hoog en werd de rest van het veld uit elkaar getrokken. In de laatste loopronde wist Lang een kleine voorsprong van 6 seconden te forceren. Met de harde sneeuw wist Vlasveld op het snelle mountainbikeparcours het gaatje te dichten waarna de twee stuivertje bleven wisselen. Op de Alpinepiste werden in de afdaling snelheden behaald van ruim 60 km/uur. In de laatste klim tijdens het mountainbiken wist Lang toch weer een klein gat te forceren waardoor ze 10 seconden eerder op de langlaufski’s stond. Natuurlijk probeerde Vlasveld dichterbij te komen, maar Lang bleek sterker op dit onderdeel. “Ik kan niet anders zeggen dan dat ik een sterke race gedraaid hebt. Natuurlijk had ik liever gewonnen, ik heb er alles voor gedaan en kan niet anders dan tevreden zijn met deze “Vize-Weltmeisterin” titel”, aldus Vlasveld.

Bij de heren ging de Franse XTERRA-atleet Nicolas Lebrun bij het lopen hard van start. Op de mountainbike moest hij echter fors terrein prijsgeven aan onder andere Sigi Baur (AUT), Othmar Brügger (SUI) en de regerend Europees Kampioen Patrik Kuril (SVK). Laatstgenoemde moest echter bij het langlaufen toezien dat de Noor Petter Jorgensen hem van de bronzen medaille af hield.

Dit WK was de laatste wedstrijd van het winterseizoen en de afsluiter van het ITU Winter World Cup circuit. Hierin is Marianne Vlasveld eveneens tweede is geworden achter Sigrid Lang. Vlasveld staat morgen aan de start in de beroemde Engadiner Skimarathon, in Zwitserland vergelijkbaar met de Elfstedentocht. “Daar wil ik gewoon eens in mijn leven aan meegedaan hebben. Ik weet dat ik niet uitgerust zal zijn en het resultaat is ook niet van belang. Net als de Elfstedentocht is dit een nationaal sportevenement met 13.000 langlaufers aan de start.”

Update 14-mar: In de Engadiner Skimarathon een dag later is Marianne Vlasveld als zestiende dame geëindigd. In het internationale veld met wereldtoppers en de vrijwel volledige zwitserse langlaufselectie wist de wintertriathlete zich goed staande te houden. “Ik ben uitermate tevreden. Lange tijd lag ik rond de 13e positie. In de laatste klimmen moest ik toch wat terrein prijsgeven, wat niet verwonderlijk was na de krachtsinspanning van het WK van gisteren. Ik wilde eenvoudigweg een keer meedoen aan dit langlaufevenement”, aldus Vlasveld.

UITSLAGEN 
WK WINTERTRIATHLON WILDHAUS

MANNEN ----------------------------
 1 Sigi Bauer     AUT 1.10.21
 2 Othmar Brugger   SUI 1.10.57
 3 Petter Jorgensen  NOR 1.11.22
 4 Patrik Kurul    SVK 1.11.31
 5 Alf Roger Holme   NOR 1.12.19
 6 Nicolas Lebrun   FRA 1.12.46
 7 Marc Ruhe      LIE 1.14.07
 8 Frode Pedersen   NOR 1.14.26
 9 Victor Lobo     ESP 1.14.40
10 Lars Johnsen    NOR 1.14.50

VROUWEN ---------------------------
 1 Sigrid Lang     GER 1.18.11
 2 Marianne Vlasveld    1.19.07
 3 Karin Moebes    SUI 1.21.16
 4 Gabi Pauli     GER 1.21.46
 5 Ine Wigernas    NOR 1.23.23
 6 Camilla Johansen  NOR 1.26.02
 7 Sarka Grabmullerova CZE 1.27.50
 8 Stefania Bonazzi  ITA 1.27.54
 9 Birgit Jungst    LIE 1.30.32
10 Petra Letenska   CZE 1.31.10

Bronnen:
Marianne Vlasveld
WK Wintertriathlon Wildhaus
International Triathlon Union
Engadiner Skimarathon