Holten weer trede hoger op de wereldladder; status European Continental Cup definitief

HOLTEN – De kwalitatieve groei zit er nog steeds in bij de internationale Triathlon van Holten. Op zaterdag 3 juli vindt de 20e editie plaats in het triathlon-gekke toeristendorp aan de voet van de Holterberg. Deze jubileumeditie is voor de eerste keer opgenomen in het European Continental Cup Circuit van de European Triathlon Union (ETU). Daarnaast blijft de Elite-wedstrijd een onderdeel in de Points Races van de International Triathlon Union (ITU), waardoor de deelnemers ook in 2004 in Holten punten kunnen verzamelen voor hun positie op de wereldranglijst. Voor de Olympische kandidaten is de wedstrijd in Holten net te laat (de kwalificatie vindt al in mei 2004 plaats) maar de positie in de ranking is wel van belang voor deelname aan het ITU World Cup circuit en de wereldkampioenschappen.

Door opname in de reeks wedstrijden om de Continental Cup zullen wederom zeer goede triatleten de weg naar Holten weten te vinden. De afgelopen jaren is het peil van de buitenlandse deelnemers vooral in de breedte sterk gestegen. Mede door een verhoging van het prijzengeld, in totaal ruim € 20.000, zullen ook in 2004 zeker weer een aantal atleten van wereld-allure starten voor hun zwemonderdeel in de Schipbeek. Gezien de naam die ‘Holten’ de afgelopen jaren heeft verworven zal het voor de Nederlanders weer een hele toer worden om in eigen land een topklassering te halen. Maar wellicht kunnen Eric van der Linden (winnaar in 2000, 2001 en 2002) of Tracy Looze (winnares 1998, 1999 en 2002) in de aanloop naar Athene voor een verrassing zorgen.

Wat geldt voor de kwalitatieve groei geldt niet voor het kwantitatieve aspect. Doordat de recreanten zwemmen in Recreatiebad Twenhaarsveld is het aantal deelnemers beperkt. Meer dan 900 deelnemers is helaas niet mogelijk. De laatste jaren is het gebruikelijk dat de recreanten-series binnen de kortste keren overvol zitten. Dit jaar was daarom, in afwijking van voorgaande jaren, gekozen voor een systeem van loting waardoor iedereen evenveel kans heeft om deel te nemen.

Op vrijdagavond begint het triathlonfestijn in Holten al met de jeugd Run-Bike-Run om het Holtens Scholieren Kampioenschap. Deze Run-Bike-Run voor scholieren uit groep 6, 7 en 8 van de basisscholen zal dit jaar voor het eerst plaatsvinden in het dorpscentrum op en rond het loopparcours van de triathlon. Daarna zal, op hetzelfde parcours, een hardloopwedstrijd over 5 en 10 km worden gehouden voor recreatieve deelnemers die niet zijn ingeloot voor deelname aan de triathlon op zaterdag. De slagwerkband Medicamento zal de Smidsbelt in Caribische sferen brengen. De avond wordt rond 23.00 uur weer afgesloten met een spectaculaire lasershow. Op zaterdag is er naast alle sportieve activiteit ook een aantal nevenactiviteiten. Traditioneel wordt de Kerkstraat weer omgetoverd in een speelparadijs voor onze kleine bezoekers. Voor de koopjesjagers is de Sport- en Promotiemarkt waar in tientallen kraampjes de speciale Triathlon-aanbiedingen aan de man worden gebracht. En last but not least: Na de binnenkomst van de laatste deelnemers, die rond 20.30 uur worden verwacht, barst op de altijd overvolle Smidsbelt het afsluitingsfeest los voor deelnemers, medewerkers en publiek.

Bronnen:
Hendri Markvoort
Triathlon Holten