Wieke Hoogzaad schrijft historie bij World Cup Geelong

GEELONG (AUS) – Wieke Hoogzaad heeft als eerste Nederlandse triatlete in de geschiedenis een ITU World Cup-wedstrijd gewonnen. Ze komt daarmee op gelijke hoogte met Eric van der Linden, de enige andere Nederlander die ooit een World Cup wedstrijd wist te winnen (Embrun, 1999). Hoogzaad versloeg in de eindsprint van de wedstrijd in het Australische Geelong de nummer één van de wereld, de Amerikaanse Barb Lindquist. Geelong geldt als laatste voorbereiding voor het WK over de Olympische Afstand, dat over twee weken gehouden wordt in Queenstown (Nieuw-Zeeland). Hoogzaad schaart zich met deze historische zege bij de podiumfavorieten voor dat WK.

Lindquist kwam haast traditioneel als snelste uit het water. Hoogzaad zwom opvallend sterk, en als zesde keerde zij terug in de wisselzone op een halve minuut van Lindquist. De Amerikaanse fietste lang vooruit, maar moest in de vijfde van de acht fietsrondes toch het hoofd bieden aan een achtervolgende groep van tien vrouwen. De tweede Nederlandse triatlete Tracy Looze zat daar niet bij. Zij volgde in een tweede groepje, die na de veertig kilometer fietsen tegen een achterstand van 45 seconden aankeek.
Na de tweede wissel, namen eerst de Australische Pip Taylor en de sterk lopende Spaanse triatlete Pilar Hidalgo de leiding. Op minder dan tien seconden volgde het groepje topfavorietes met Carol Montgomery, Jill Savege en Barb Lindquist, goed voor ruim dertig wereldbekerzeges. De enige in deze groep, die wat dat betreft nog droog stond was Wieke Hoogzaad.
In de laatste loopronde kwamen Montgomery, Hoogzaad en Lindquist voorop. Op 200 meter van de finish drukte Hoogzaad, die al verzekerd was van een ticket voor Athene, op het gaspedaal en bleef haar laatste twee concurrentes luttele seconden voor. De 33-jarige Hoogzaad overtreft met deze winst haar beste prestatie in haar bijna 15-jarige loopbaan, namelijk haar Europese titel van 1998 (Velden, Oostenrijk).

Tracy Looze kon dankzij een goed looponderdeel nog veel goed maken. De Australisch/Nederlandse finishte twaalfde op twee minuten van haar landgenote.

De wedstrijd bij de mannen was een lange solorace voor de Australiër Craig Walton. Zijn voorsprong bedroeg aan de finish maar liefst 1:40, de grootste genoteerde voorsprong in de historie van het World Cup circuit. Na het zwemmen had ‘Brave Heart’ Walton al 45 seconden op al zijn concurrenten, en hij wist op de fiets zijn jagende concurrenten nog verder op afstand te zetten. Bij de tweede wissel bedroeg zijn voorsprong een voor World Cups ongekende drie minuten. Op het loopparcours moest Walton veel van zijn voorspong terug inleveren, maar hij was eenvoudigweg al te ver vooruit om nog bijgehaald te worden.
De twee Nederlandse heren die deelnamen, Raymond Lotz en Eric van der Linden, vielen allebei uit. Zij stapten af tijdens het fietsonderdeel.

UITSLAGEN 
ITU WORLD CUP GEELONG (AUS)

MANNEN --------------------------
 1 Craig Walton   AUS 1.55.19
 2 Hamish Carter   NZL 1.56.59
 3 Bevan Docherty  NZL 1.57.27
 4 Craig Alexander  AUS 1.57.37
 5 Shane Reed    NZL 1.57.53
 6 Chris Hill    AUS 1.58.03

VROUWEN -------------------------
 1 Wieke Hoogzaad     2.08.58
 2 Barb Lindquist  USA 2.09.00
 3 Carol Montgomery CAN 2.09.07
 4 Jill Savege    CAN 2.09.16
 5 Pilar Hidalgo   ESP 2.09.36
 6 Kate Allen    AUT 2.09.49

Bronnen:
René Lammers
Wim van den Broek, NTB-Persdienst
International Triathlon Union