Bijrol voor Nederlanders in World Cup triathlon Madrid

MADRID (ESP) – In Sydney telde de Nederlandse triathlonploeg nog het maximum van zes leden. Voor Athene zijn de kansen op een compleet team echter zeer klein. Voorlopig zijn alleen Wieke Hoogzaad en Eric van der Linden in staat om zich met de wereldtop te meten. De andere triatleten doen wekelijks verwoede pogingen om zich in wereldbekerwedstrijden te onderscheiden, maar totnogtoe zonder al te veel resultaat. In het bloedhete Madrid stapte Hoogzaad uit. Zij had last van zere voeten en nam het zekere voor het onzekere. De in Denemarken woonachtige triatlete is na twee vierde plaatsen in World Cup wedstrijden al zeker van deelname aan de Olympische Spelen en kon het zich dus permitteren om uit te vallen.

Wendy de Boer blijft dit seizoen ver verwijderd van haar vorm van vorig jaar. Ingrid van Lubek blijft voorlopig ook steken rond de dertigste positie op de internationale topwedstrijden. Sander Berk leek bij de mannen op weg naar een goede prestatie. Hij kwam bij de besten uit het water, maar op de klim klonterde een groot mannenpeleton samen. Met vijftig triatleten stapte hij samen met onder meer Dennis Looze van de fiets af. Om vervolgens te constateren dat de echte toppers veel harder een tien kilometer afleggen. Raymond Lotz stapte na bij het zwemmen de slag gemist te hebben, gedesillusioneerd uit.

Bondscoach Marcel Swart berust in het niveau van zijn ploeg. “Soms moet je geluk hebben, maar ik zie ook niet zomaar een paar jongens doorstoten naar zeg maar de top tien. We hebben nog een aantal kansen, maar de tijd dringt.”

De winnaars waren verrassend: de Amerikaan Hunter Kemper bezorgde zijn land bij de mannen de eerste World Cup zege sinds 1998. Hij bleef in de eindsprint de Ukraïner Polykarpenko en de Nieuwzeelander Watson nipt voor. Bij de vrouwen viel er voor het eerst in tien jaar wereldbekers een Portugese zege te noteren. Vanessa Fernandes klopte verrassend de Braziliaanse Ohata en plaatselijk favoriet Hidalgo. Portugal figureerde jarenlang in de triathlonsport, maar is nu Nederland ruim voorbij.

UITSLAGEN 
WORLD CUP TRIATHLON MADRID (ESP)

MANNEN -----------------------------
 1 Hunter Kemper     USA 1.50.02
 2 Vladimyr Polykarpenko UKR 1.50.04
 3 Craig Watson     NZL 1.50.04
 4 Ivan Rana       ESP 1.50.05
 5 Daniel Unger     GER 1.50.05
 6 Cedric Fleureton   FRA 1.50.06

30 Dennis Looze        1.52.31
32 Sander Berk        1.52.56

VROUWEN ----------------------------
 1 Vanessa Fernandes   POR 1.59.32
 2 Mariana Ohata     BRA 1.59.41
 3 Pilar Hidalgo     ESP 1.59.48
 4 Joelle Franzmann   GER 1.59.55
 5 Jodie Swallow     GBR 1.59.56

38 Ingrid van Lubek      2.07.44
40 Wendy de Boer       2.08.45

Bronnen:
Wim van den Broek, NTB Persdienst