André Laven overwint vormcrisis in Veenendaal

VEENENDAAL – André Laven heeft met de prolongatie van zijn titel afgelopen weekeinde in Veenendaal een loden last van zich afgegooid. Veenendaal was daarmee een bevrijding. Laven (26) balanceerde de afgelopen maanden op de rand van de afgrond. Hij twijfelde hevig over de voortzetting van zijn carrière in de triathlon. De stap naar professionalisme leverde namelijk nauwelijks succes op. “Ik zat in een behoorlijke dip”, merkte Laven zaterdag na de finish op. “Nu ben ik intens gelukkig. Het heeft lang geduurd, zowat het hele seizoen, maar hier ligt de bevestiging dat ik wel degelijk kwaliteit heb.”

Juist daarom gaf hij in januari van dit jaar zijn werk op. De leerkracht uit Drachten besloot zich volledig op de sport te richten. Hij had Olympische aspiraties en ook nog een beetje geld. De rest moest hij zelf doen. “En dat zag ik helemaal zitten.” Laven trok, uit kostenbesparing, weer in bij zijn ouders. Hij vond een plaats in de Nederlandse selectie en moest in mei een plaats op het EK bemachtigen. “Maar het ging helemaal mis. De race werd een fiasco en ik kon het EK wel vergeten. Aan Athene hoefde ik niet eens te denken.” Laven begon te twijfelen. Omdat de resultaten ook daarna uitbleven, sloeg zelfs de wanhoop toe.
“Uiteindelijk ben ik na de vakantie weer eens een paar keer als leerkracht ingevallen. Dat was een heerlijk medicijn. De ontspanning kwam vanzelf terug en dit is het resultaat. Ik had inhoud, was vrij van zorgen en spurtte in een roes naar de overwinning. Man, dit is voor mij fenomenaal. Hier put ik moed uit, ik heb weer energie om door te gaan én te presteren.”

Laven kende naar eigen zeggen een wat stroeve start, maar fietste vervolgens sterk. Achter koploper Daniel Rewijk vormde zich een groepje van achtervolgers, zodat het lopen de beslissing moest brengen. Laven en Paul ten Brink hadden daarbij de meeste kracht, maar Laven beschikte over ietwat meer energie. Hij besloot tot een demarrage en sloeg daarmee een definitief gaatje, voldoende om Ten Brink enkele seconden achter zich te houden op de streep.

UITSLAGEN 
TRIATHLON VEENENDAAL

MANNEN ------------------------
 1 Andre Laven     1.52.03
 2 Paul ten Brink    1.52.09
 3 Huib Rost      1.53.20
 4 Dave Rost      1.54.01
 5 Paul Verkleij    1.54.26
 6 Sjaco Kramer     1.55.55

VROUWEN -----------------------
 1 Mariska Kramer    2.08.31
 2 Gonny Rosendaal   2.15.34
 3 Roos Tji       2.16.00

Bronnen:
Hydron Triathlon Veenendaal