Zes Nederlanders aan de start bij XTERRA Czech

HLUBOKA NAD VLTAVOU (CZE) – Onder de 250 atleten uit vijftien landen die zaterdag in het Tsjechische plaatsje Hluboka nad Vltavou aan de start staan van XTERRA Tsjechië bevinden zich dit jaar maar liefst zes Nederlanders. Bij de dames moeten Joke Keuning en Marcia Jansen het opnemen tegen de wereldtop in offroad triathlon. Candy Angle (regerend XTERRA-wereldkampioene en winnares van de wedstrijd vorig jaar) en Jamie Whitmore (winnares van de vier laatste wedstrijden uit de Xterra Global Tour) zijn de grote favorieten voor de eindzege in Hluboka. Maar ook andere internationale toppers als Raeleigh Tennant-Rogers (de kampioene van de XTERRA Australia Tour), de Duitse Ute Schäfer, de Zwitserse Ariane Gutknecht en voormalig wereldkampioene duathlon Erica Csomor (HUN) zijn goed in vorm.

Bij de elite mannen verdedigt Royce Kortekaas zijn mooie derde plek van vorig jaar. Hier zijn de Fransen Olivier Marceau en Nicolas Lebrun wederom de grootste kanshebbers voor de overwinning. Jan Rehula (de nummer drie van de Olympische Spelen in Sydney) is de man die gaat proberen de overwinning in eigen land te houden. Met oud-wereldkampioenen uit drie verschillende multisport-diciplines aan de start wordt ook in Tsjechië het bewijs geleverd dat XTERRA het beste van de triathlonsport in zich probeert te verenigen. Immers, waar eerder was ooit een imposant rijtje als het volgende op een startlijst te vinden: Olivier Marceau (oud-wereldkampioen Triathlon Olympic Distance), Andrew Noble (oud-wereldkampioen Duathlon) en Nicholas Lebrun en Marc Ruhe (oud-wereldkampioenen Wintertriathlon).

Opvallend zijn de liefdesbetuigingen van veel toppers aan XTERRA. Verlost te zijn van het eeuwige gezeur over stayeren, de kans om bij ieder onderdeel voordeel te pakken en dat te behouden, nauwelijks regels en officials, de vaak mooie natuur en de professionele organisaties zijn de elementen die de aantrekkingskracht van XTERRA bepalen.

Bij de “age-categories” staan ook vader en zoon Leo en Geert-Jan Meeuwisse aan de start, alsmede de organisator van de Nederlandse XTERRA-wedstrijd in Den Haag, Frank Hamelink. Kortekaas en Jansen zullen in Tsjechië een poging doen zich te kwalificeren voor het XTERRA-WK op Hawaii.

Bronnen / Links
Frank Hamelink
XTERRA Czech
XTERRA Europe Tour