Sione Jongstra en André Laven overheersen Speedman

GRONINGEN – André Laven en Sione Jongstra waren zondag de overtuigende winnaars van de Speedman Triathlon in Groningen. De Drachtenaar imponeerde, vooral bij het lopen. Ruim drie minuten achter hem fnishte Tiedo Tinga als tweede. Tinga was vorig jaar nog winnaar in Groningen. Op enige afstand achter de twee Friezen was er nog strijd om het brons tussen Jerzy Kasemier, die in
Groningen een thuiswedstrijd had, en Aron van Ammers uit Enschede. De laatste schakelde zichzelf echter uit door bij het lopen een ronde te vroeg naar de finish af te slaan. Er moesten dan ook maar liefst zes rondes (van 1.7 km) gelopen worden. Van Ammers herstelde zijn fout, maar inmiddels had Kasemier – die vlak daarvoor nog door Van Ammers was ingehaald – een lichte voorsprong opgebouwd die hij tot het finish wist te verdedigen.

Bij de dames was Sione Jongstra duidelijk een maatje te groot voor de concurrentie. Vermoedelijk ging zij niet eens voluit, met het NK in Stein van komend weekend in het achterhoofd. Achter haar toch knappe prestaties van Esther de Vries en Jolanda de Vries. De laatste was tevens eerste bij de D40. Bij de H40 zaten de nummers één en twee Menno Iedema en Henk Sikma ook overall nog goed van voren.

Een andere telg uit de familie Sikma uit Zwaagwesteinde (Peter Sikma) won overtuigend de startserie van de achtste triathlon met maar liefst 5 minuten voorsprong. Snelste dame op de achtste was Rina Zijgers, studente uit Wageningen.

Het totale deelnemersveld in Groningen telde zo’n 170 atleten, verdeeld over een recreatieve achtste en kwart en de olympische afstand. De fiets- en loopafstand waren royaal te ver, waardoor aansprekende tijden uitbleven (42 km en bijna 11m lopen). Er waren overigens nog andere uitdagingen voor de deelnemers: er waaide als vanouds weer een straffe wind door de Groningse vlakten, waardoor het fietsen erg zwaar was. Daarnaast moest er een behoorlijke afstand worden afgelegd van recreatieplas Kardinge, waarin gezwommen werd, naar het parc-fermé.
Parc-fermé en finish waren verplaatst ten opzichte van voorgaande jaren, en hadden een wat prominentere plek gekregen vlakbij het gebouw van GVAV Rapiditas, de organiserende vereniging.

UITSLAGEN 
TRIATHLON GRONINGEN

MANNEN ------------------------
 1 Andre Laven     1:59:14
 2 Tiedo Tinga     2:02:56
 3 Jerzy Kasemier    2:07:20
 4 Aron van Ammers   2:07:42
 5 Menno Iedema     2:08:52 H40
 6 Peter Slijkhuis   2:09:02
 7 Mark Huisman     2:09:40
 8 Henk Sikma      2:09:46 H40
 9 Kerst Beukens    2:11:18
10 Grigat Holger GER  2:11:22

VROUWEN -----------------------
 1 Sione Jongstra    2:14:46
 2 Ether de Vries    2:23:24
 3 Jolanda de Vries   2:28:14 D40
 4 Marije Siemensma   2:32:10
 5 Sietske Weide    2:33:10 D40
 6 Sandra Hettinga   2:33:40
 7 Lizette vd Vegt   2:35:40
 8 Tammoa Kasemier   2:52:42 D50 
 9 Anne Kluivers    3:02:06

Bronnen:
Bart van der Wal
Speedman Triathlon Groningen