Clinic over sportvoeding op de zaterdag voor Stein

STEIN – Op zaterdagmiddag 28 juni zal de bekende sportdiëtiste Anja van Geel samen met toptriatleet Frank Heldoorn in Stein een clinic verzorgen over sportvoeding. Anja van Geel is zelf een fanatiek hardloopster en heeft diverse marathons op haar naam staan. Zij begeleidt in haar praktijk in Heesch diverse topsporters, onder wie Gert-Jan Liefers, Kamiel Maase en Leontien van Moorsel. De clinic is gepland van 16.15 – 17.30 uur in het socio-gebouw in het centrum van Stein (op circa 200 meter van de start/finish). De clinic is voor iedereen gratis toegankelijk. Kort na de clinic is de start van de elite sprint wedstrijd.

Frank Heldoorn is zonder twijfel Nederlands beste triatleet op de lange afstand. Heldoorn finishte in mei van dit jaar als zevende op het WK triathlon lange afstand op het Spaanse eiland Ibiza. In 1998 eindigde Heldoorn als zevende in de Ironman van Hawaii, één van de beste prestaties ooit van een Nederlander in die wedstrijd. Alleen Rob Barel heeft ooit een hogere klassering bereikt (tweemaal vierde).
Heldoorn gaat op zondag 29 juni als grote favoriet voor de nationale titel van start op het Open NK triathlon lange afstand. Via ‘e-coaching’ begeleidt Heldoorn ruim 80 triatleten. Hij is onder meer de trainer van Sione Jongstra, die dit jaar verrassend als derde eindigde op het WK lange afstand.

Sportvoeding voor triatleten – training, wedstrijd en herstel


 1. Eten en drinken in de trainingsperiode

  • wat heb je nodig?
  • tapering off voor de wedstrijd / koolhydraatstapelen
  • pre-hydratie
  • do’s en don’ts op de laatste dag / tot enkele uren voor de wedstrijd

 2. Eten en drinken tijdens de wedstrijd

  • verhouding vast / vloeibaar
  • concentratie sportdranken
  • voorkomen van maag/darmproblemen
  • uittesten van voeding/drankregime in training
  • meest gemaakte fouten

 3. Eten en drinken na de wedstrijd

  • optimaal herstel, hoe?
  • meest gemaakte fouten

Bronnen:
Gerrino Mulder
Dutch Mountains Triathlon Stein