Casper van den Burgh voltooit trilogie in Nieuwkoop

NIEUWKOOP – Casper van den Burgh heeft vandaag voor de derde keer op rij de halve triathlon van Nieuwkoop gewonnen en mag zich daarmee voor het derde achtereenvolgende jaar Nederlands Kampioen over de middenafstand noemen. Bij de vrouwen ging die titel naar Cora Vlot, die Yvonne van Vlerken en Mariska Postma te snel af was. Dit jaar kende Nieuwkoop relatief milde omstandigheden: betrekkelijk weinig wind, af en toe wat miezer en niet te koud – met uitzondering van de watertemperatuur dan, die de 15 graden niet haalde. Een recordaantal deelnemers kwam naar Nieuwkoop en nam het koude water en het buiïge weer op de koop toe.

Van den Burg maakte er een mooie start-tot-finish solo van: bij het zwemmen nam hij langzaam maar gestaag afstand, waarna hij zijn minuut voorsprong op de fiets gedecideerd uitbouwde tot liefst zes minuten. Achter hem jaagden Vincent Bruins en Corné Klein vergeefs op de man uit Leiden, op hun beurt opgejaagd door een groepje van negen man waaronder Rob Barel.
Eenmaal lopend slonk de voorsprong van Van den Burgh wel enigszins, maar niet in de mate die we in eerdere jaren nog weleens bij hem zagen. Gelukkig was hij kennelijk ook voldoende hersteld van deelname aan het WK in Ibiza om de aanstormende concurrentie achter zich te houden. Achter hem werd hard geknokt voor de tweede plaats, die uiteindelijk door Rob Barel werd opgeëist. Vincent Bruins completeerde het podium net voor Jan van der Marel.

Ook Cora Vlot ging in Nieuwkoop bijna ‘wire to wire’. Bij het zwemmen moest ze Yvonne Leek nog enkele seconden voor laten gaan, maar eenmaal op de fiets liet ze overduidelijk zien wat haar plannen waren. Alleen Yvonne van Vlerken kon haar tempo ook maar enigszins volgen, maar wist op de 85 kilometer slechts luttele seconden van haar bij het zwemmen opgelopen achterstand goed te maken. Eenmaal in de loopschoenen was Vlot definitief vertrokken. Mariska Kramer en Heleen bij de Vaate wisten lopend nog wel wat terrein terug te winnen, maar het was niet genoeg om Van Vlerken nog te achterhalen, laat staan Vlot.

Op de Olympische afstand waren het Daniel Rewijk en Michelle Fangmann die de winst voor zich opeisten. Juniore Fangmann was duidelijk nog een maatje groter dan haar oudere conculega’s. Bij het zwemmen nam ze al afstand van de ook niet misselijk zwemmende Brussé, en fietsend en lopend wist ze haar voorsprong nog verder uit te bouwen. Rewijk kon tijdens het zwemmen naar eigen zeggen ternauwernood het zog van Carlo van de Berg volgen. Op de fiets trok laatstgenoemde hard weg in de hoop de betere loper Rewijk van het lijf te houden. Van de Berg liet Rewijk achter en ging vervolgens ook over snelste zwemmer Paul Zirkzee heen. Rewijk kon echter lopend eenvoudig orde op zaken stellen om onbedreigd op de finish af te gaan. Bij de vrouwen had Fangmann weinig problemen om de concurrentie in de vorm van Cindy Brussé en Ginger Kidd achter zich te houden.

In de tussenstand voor het NTB Masters Circuit gaan nu Hans en Yvonne Leek uit Zuid Scharwoude aan de leiding samen met Rudy Claes en Terèse van Lare. Hans Leek was tweede master in Kruiningen, en kwam in Nieuwkoop na Rob Barel en onze zuiderbuur Rudi Claes als derde master over de meet. Claes was op zijn beurt derde master in Kruiningen, zodat Leek en Claes nu samen leider zijn. Bij de vrouwen dezelfde situatie waardoor Yvonne Leek nu samen met Terèse van Lare aan kop staan met 490 punten. Willy de Nooyer staat derde met 445 punten.

UITSLAGEN 
TRIATHLON NIEUWKOOP

MANNEN ------------------------
 1 Casper v/d Burgh  3:51:10
 2 Rob Barel      3:56:15 H45
 3 Vincent Bruins   3:56:26
 4 Jan v/d Marel    3:56:52
 5 Chris Brands    3:59:26
 6 Royce Kortekaas   4:00:05
 7 Michael Krijnen   4:00:41
 8 Corné Klein     4:03:24
 9 Paul ten Brink   4:03:40
10 Marcel Gierman   4:04:19

VROUWEN -----------------------
 1 Cora Vlot      4:26:50
 2 Yvonne van Vlerken 4:29:11
 3 Mariska Kramer   4:30:16
 4 Heleen bij de Vaate 4:34:42
 5 Yvonne Leek     4:56:32 D40
 6 Terese van Lare   4:57:50 D50
 7 Margriet Uil    4:59:55 D40
 8 Jacomina Eijkelboom 5:02:47
 9 Trudy Rotteveel   5:06:22
10 Roos Tji      5:08:27

Bronnen:
Bram van Lare
Vink + Veenman Triathlon Nieuwkoop