Luc van Lierde boekt na lange tijd weer grote zege

LANGKAWI (MAL) – Luc van Lierde heeft vannacht de Lotto Ironman Malaysia op Langkawi Island gewonnen, en bewijst daarmee dat hij nog steeds meetelt op de lange afstand. Hij domineerde de wedstrijd van start tot finish, maar bleef ruim achter op het parcoursrecord dat Bryan Rhodes vorig jaar neerzette. De omstandigheden waren dit jaar echter fors zwaarder: meer wind, tropische temperaturen en een hoge luchtvochtigheid. Ook was vanwege de hoge watertemperatuur het gebruik van een wetsuit verboden.
De Belgische fans konden blijven juichen toen Marino Vanhoenacker als tweede de finish passeerde. Zijn achterstand bedroeg ruim 20 minuten op Van Lierde. Hij wist nog net de Japanner Yoshinori Tamura achter zich te houden. Ironman-veelvraat Petr Vabrousek eindigde als vierde.

Bij de vrouwen wist Gillian Bakker tijdens de marathon Belinda Granger te passeren en daarmee haar tweede Ironman-titel te pakken. Als derde eindigde de winnares van de Susan Peter.

Twee Nederlanders stonden aan de start in de Ironman Malaysia: Dirk Goijert en de in Japan woonachtige Vilja Schallenberg. Vorig jaar was zij de enige Nederlandse deelnemer. Dit jaar was Schallenberg een van de vele slachtoffers van de hitte. Ze rondde het fietsonderdeel af, maar vertrok niet meer op de marathon. Goijert wist, ondanks een bizarre blessure die hij had opgelopen in de week voor de wedstrijd – hij werd fors gestoken door een grote kwal – de wedstrijd uit te maken in een tijd van 12:07. Hij werd daarmee 79e over-all en negende in zijn leeftijdscategorie, net te laag om nog een slot voor Hawaii te bemachtigen.

Bronnen:
Maarten Krol
Ironman Malaysia, Langkawi Island