Looze en Looze domineren Multi Triathlon Aalsmeer

Uiterlijk onaangedaan en met een grote glimlach op zijn gezicht finishte Dennis Looze als eerste in de vijftiende editie van de Multi Triathlon Aalsmeer. Looze hoefde zich alleen tijdens het zwemmen en op de fiets in te spannen om de triathlon van Aalsmeer op zijn naam te schrijven. Tijdens het lopen kon hij zijn voorsprong consolideren en ging hij – bij iedere doorkomst op het finishterrein nabij zwembad De Waterlelie – zelfs korte discussies aan met het publiek. Bij de dames ging de winst gemakkelijk naar zijn vrouw, Tracy Looze-Hargreaves.

“Het ging geweldig”, zo zei Dennis Looze na afloop. “Ik heb het gevoel weer volledig terug te zijn na een jaartje malaise als gevolg van een zware blessure”. Looze sukkelde sinds de Olympische Spelen in Sydney met een voetblessure en heeft pas sinds de zomer de training op het normale niveau kunnen brengen. Na het fietsen was het duidelijk dat de voormalig Nederlands Kampioen triathlon een gat van 2 minuten had geslagen. Looze: “Ik had door dat mijn tegenstanders op behoorlijke achterstand doorkwamen. De laatste 5 kilometer heb ik relaxed de wedstrijd uitgelopen. Mijn voorsprong was voldoende, dus er was tijd genoeg om eens te genieten van de sport en het fantastische publiek.”

Na de spectaculaire zwemstart in de Westeinder kwam Looze tegelijkertijd met lokale favoriet Sander Berk het water uit. Snelle zwemmers als Paul Zirkzee, Michael Kortekaas, Martin Pet en Robin Boon moesten toen al een achterstand toestaan. De latere nummer drie in de wedstrijd, Frans van Heteren kwam met circa 2 minuten achterstand als 10e door. In de vier fietsrondes door Aalsmeer kon Looze wegrijden bij medekoploper Berk. Intussen was Van Heteren met een opmars begonnen. Binnen twee ronden kwam hij door op een tweede plek. Van Heteren: “Ik was vooral blij dat ik Ten Brink los kon rijden. Paul is een snelle loper en ik moest voldoende voorsprong op Paul zien te krijgen om hem tijdens de laatste 10km lopen voor te kunnen blijven.” Zijn vrees voor Ten Brink was vandaag ongegrond. De talentvolle Bodegraafse triatleet leverde teveel inspanning op de fiets en kon de verwachtingen tijdens het lopen niet volledig waar maken.

De relaxte aanpak van Looze op het afsluitende looponderdeel leidde er toe dat het parcoursrecord van Eric van der Linden buiten zijn bereik bleef. Zijn tijd van 1.53:56 betekende de eerste zege voor Looze dit jaar. Berk kon licht vooruitblijven op Van Heteren en eindigde in 1.54:53 als tweede. Dezelfde positie bekleedde hij vorig jaar. Van Heteren finishte in 1.55:09 kort achter Berk. Machiel Ittmann eindigde als vierde en lijkt daarmee goed in vorm om volgende week in Almere een gooi te doen naar de Nederlandse titel op de Hele Triathlon.

De 41-jarige Pim Veeger uit Amsterdam werd overtuigend winnaar bij de heren veteranen. Met een tijd van 1.59:52 kwam hij overall als achtste door. Hij bleef de nummer twee, Henk van Pelt uit Woerden en de nummer drie in dezelfde klasse, Amsterdammer Amit de Vogel, ruim 4 minuten voor.

In de vrouwenwedstrijd ging zoals gezegd de zege naar Tracy Hargreaves, sinds kort de vrouw van Dennis Looze. Niet alleen bleef zij twee talentvolle junior-triatletes voor, zij wist ook het parcoursrecord van Marijke Zeekant scherper te stellen tot 2.06:08. Michelle Fangmann leverde een uitstekende prestatie door slechts 2 minuten na Hargreaves over de streep te komen. Haar ploeggenote Birgit Berk uit De Kwakel werd fraai derde in 2.15:23.

Zondagochtend vroeg ging de jeugd al van start voor hun Afdelingskampioenschap van de regio West Nederland. De jongste atleetjes legden de Mini triathlon af, een wedstrijd bestaande uit 250 meter zwemmen, 10 kilometer fietsen en 2 1/2e kilometer lopen. Bij de meisjes was Annika Fangmann de beste voor Elina van der Linden en Lisette Steens. Bryan van Voskuilen was de snelste bij de jongens. Hij versloeg Kevin Regelink en Carl Fangmann.
Twee junioren uit de heren 18 categorie heersten op de achtste promotriathlon. Arjan Schilder was veruit de snelste in 55:51. Lokale favoriet Freek de Boer moest exact een minuut toegeven om als tweede in de einduitslag te kunnen worden opgenomen. De pas 17-jarige Erik-Simon Strijk eindigde als derde in 57:38. Ook de dames kenden een overheersing door jeugdige deelnemers. De pas 15-jarige Tanya ten Velden won verrassend de wedstrijd in 1.06.01. De een jaar jongere Hestia Veldboer werd tweede, Laura Wognum derde.

De Multi Triathlon Aalsmeer vond plaats onder stralende weersomstandigheden. Voorzitter van de Stichting Triathlon Aalsmeer en directeur van hoofdsponsor Multi Supplies, Michael van der Laarse, had er een hard hoofd in. “Gisteravond heb ik even zitten bibberen. Eerst omdat we allemaal drijfnat werden tijdens de opbouw van de wisselzones en de parcoursen, daarna omdat ik vreesde dat de wedstrijd ook figuurlijk in het water zou vallen als de regen maar zou blijven neerkomen. Gelukkig was het vandaag droog en met de zon er bij hadden we geweldig weer. Deelnemers en publiek hebben genoten van een uitstekend georganiseerde wedstrijd.”
Mede organisator Rene Noorbergen weet daar aan toe te voegen dat ook de vertegenwoordiging van de Nederlandse Triathlon Bond met de nodige complimenten naar de organisatie is gekomen.
Noorbergen: De wedstrijd is professioneel, compact, kent een goede opzet van de parc fermees en de parcoursen. Alles staat als een huis. Dat vertaalt zich naar het aantal deelnemers. Dit jaar hadden we een run op de inschrijvingen. Op zowel de kwart als de achste afstand hebben we de parc fermees moeten uitbreiden om alle aanvragen te kunnen plaatsen. Op de achtste kon zelfs na die uitbreiding nog steeds niet iedereen terecht. We moeten voor volgend jaar uitzoeken hoe we die ruimte wel aan de deelnemers kunnen bieden. Een leuke uitdaging!”

UITSLAGEN 
TRIATHLON AALSMEER

MANNEN ------------------------
 1 Dennis Looze    1:53:56
 2 Sander Berk     1.54:53
 3 Frans van Heteren  1.55:09

VROUWEN -----------------------   
 1 Tracy Hargreaves  2.06:08
 2 Michelle Fangmann  2.08:07
 3 Birgit Berk     2.15:23

Bronnen:
Multi Triathlon Aalsmeer