Casper van den Burgh op herhaling in bar Nieuwkoop

Golven, wind en slagregens kenmerkten de 20e editie van de halve triathlon van Nieuwkoop zondag. Barre omstandigheden dus, welke schijnbaar geen vat hadden op de winnaar, Casper van den Burg, die daarmee zijn titel van vorig jaar (eind september) in Nieuwkoop met succes verdedigde. Bij de vrouwen bleek Sione Jongstra het best bestand tegen de elementen.

De golfslag was fors in het frisse water van de Nieuwkoopse plassen, maar dat had in de top weinig effect op de tijden. Fedor Filipov was degene die het eerste weer terug op de kant van Jachthaven Tijsterman stond, Van den Burg deelde bij het zwemmen een eerste tik uit door als tweede uit het water te komen. Bij het fietsen kwam hij vervolgens goed op dreef. “Dit weer ligt mij wel”, aldus Van den Burg na afloop, “Lekker beuken”. De enige die ook maar enigszins kon volgen, was de Zweed Jonas Colting. Desondanks liep Van den Burg maar liefst zes minuten uit in de winderige polders rondom Nieuwkoop. In de afsluitende 20 kilometer kon Colting slechts drie minuten terugpakken, zodat Van den Burg wederom zijn feestje kon vieren.

Bij de dames opende Marijke Zeekant de wedstrijd na het zwemmen. Tijdens het fietsen maakte Jongstra de twee minuten tijdsverschil makkelijk goed, en wist vervolgens nog ruim 10 minuten van Zeekant weg te fietsen. Zeekant moest ook toestaan dat Bianca van Dijk haar op de fiets passeerde. Daarmee waren de kaarten geschud. Jongstra kon nog verder uitlopen en won vervolgens onbedreigd in 4.25.37. Daarmee bleef ze slechts enkele minuten boven het parcoursrecord, wat gegeven de barre weersomstandigheden een topprestatie te noemen is.

Opvallend was nog het uitstekende optreden van de inmiddels met topsport gestopte Jan van der Marel, die het echter niet kon laten om in ‘zijn’ wedstrijd te starten. Van der Marel werd negende.

UITSLAGEN 
NK TRIATHLON MD NIEUWKOOP

MANNEN ------------------------
 1 Casper van den Burgh  3:55:58
 2 Jonas Colting   SWE 3:58:24
 3 Guido Gosselink     4:02:01
 4 Fedor Filipov   RUS 4:04:24
 5 Vincent Bruins     4:05:59
 6 Gerrit Schellens  BEL 4:07:22
 7 Juri Kluchin    RUS 4:08:03
 8 Robert van der Werff  4:09:23
 9 Jan van der Marel    4:10:49
10 Chris Brands      4:11:38

VROUWEN -----------------------
 1 Sione Jongstra     4:25:37
 2 Bianca van Dijk     4:35:38
 3 Marijke Zeekant     4:43:30
 4 Heleen bij de Vaate   4:45:57
 5 Ilonka van de Meer   4:59:21

Bronnen:
Vink + Veenman Triathlon Nieuwkoop