Karin Thürig bevestigt WK-vorm met winst in Zofingen

De Powerman duathlon van Zofingen, al jarenlang het wereldwijde duathlon-Mekka, is zondag met grote overmacht gewonnen door de Zwitserse duatleten Karin Thürig en – wederom – Olivier Bernhard. Voor Bernhard was het zijn zesde overwinning in acht jaar, en alweer zijn vierde op rij. Voor de kersverse wereldkampioene Thürig was het een overduidelijke bevestiging van haar optreden tijdens het WK twee weken geleden in Venray.

Bij de heren werd Rob Schilder negentiende. Bij de vrouwen wist Mariska Kramer nog in de top-tien te finishen.

De wedstrijd was ook de finale van de ITU Duathlon World Cup serie. Bij de vrouwen ging de eindoverwinning in dat circuit, dankzij de winst in deze finale, ook naar Karin Thürig. Benny Vansteelant hoefde niet eens meer in Zofingen te starten om de overwinning bij de heren op te eisen.

In de vrouwenwedstrijd was het de wereldkampioene over de korte afstand, Erika Csomor, die in de eerste run de aanval opende. Thürig wisselde bijna twee minuten later dan Csomor, maar pakte haar al snel terug op de fiets, en wist vervolgens in de 150 kilometer haar voorsprong uit te breiden tot maar liefst 21 (!) minuten. Thürig kon daarmee redelijk ontspannen beginnen aan de afsluitende 30 kilometer lopen. In deze afsluitende run probeerde Csomor nog wel terug te komen, maar wist ondanks de snelste looptijd niet meer dan 4 minuten op Thürig terug te pakken.

Bij de mannen was Felix Martinez de snelste in de eerste run. Bernhard volgde op 40 seconden. Bij het fietsen kwam Bernhard snel terug bij Martinez, en beide heren fietsten vervolgens de rest redelijk samen op. Bernhard maakte een snellere tweede wissel, en wist zijn voorsprong tijdens het lopen verder uit te bouwen tot ruim 4 minuten.

De wedstrijd was dit jaar van het voorjaar naar het najaar verplaatst in de hoop dat men dan betere weersomstandigheden zou treffen. Helaas bleek dat niet het geval, en werd Zofingen zoals vaker gehuld in regen, kou, wind en zelfs wat mist.

UITSLAGEN 
POWERMAN DUATHLON ZOFINGEN

MANNEN -----------------------------
 1 Olivier Bernhard   SUI 6:32:09
 2 Felix Martinez    ESP 6:36:14 
 3 Olaf Sabatschus   GER 6:44:34
 4 Daniel Keller    SUI 6:49:07
 5 JC Apilluelo     ESP 6:51:52
 6 Henrik Svarre    DEN 6:54:56
 7 Richard Grämiger   SUI 6:55;07
 8 Vincent Aldebert   FRA 6:57:29
 9 Norbert Huber    GER 7:02:23
10 Marc Pschebizin   GER 7:05:11

19 Rob Schilder       7:22:37

VROUWEN ----------------------------
 1 Karin Thürig     SUI 7:16:57
 2 Erika Csomor     HUN 7:34:47
 3 Ariane Schumacher  SUI 7:36:19
 4 Susanne Rufer    SUI 7:40:41
 5 Maribel Blanco    ESP 8:06:09
 6 Maria Heim      SUI 8:07:07
 7 Maja Jacober     SUI 8:08:24
 8 Denielle Lentz    LUX 8:15:43
 9 Mariska Kramer      8:28:12
10 Martine van Hoolandt BEL 9:29:53

Bronnen:
Triathlon Digest
Powerman Duathlon Zofingen