Veteranen pakken de winst in sterkbezet Kijkduin

Rob Barel en Joke Keuning hebben gisteravond de eerste editie van XTERRA Netherlands, ofwel de dit jaar in een internationaal circuit opgenomen vierde editie van de Metterwoon Beach Challenge in Kijkduin gewonnen. Beiden inmiddels de veertig gepasseerd, maar toch wisten zij vele en sterke concurrenten voor te blijven. Hun verklaring: de inhoud van jaren komt bij een zware wedstrijd als deze strandtriathlon zeer tot zijn recht.

Onder relatief gunstige omstandigheden sprongen om 18.00 uur de deelnemers aan de eerste editie van XTERRA Netherlands het warme water van de Noordzee in. Dit keer in omgekeerde richting vanwege de verwachte stroming op dat moment. Evenwel bleek tijdens het zwemmen dat de getijdestroming inmiddels al aan het keren was, waardoor de zwemtijden langzamer waren dan verwacht.

Nadat de deelnemers de eerste zwemlus hadden gehad en het water uitkwamen om een stukje te lopen naar de ingang van de tweede zwemlus, bleek al dat Nederlands meest succesvolle triatleet zich voorin goed thuis voelde. Bij de tussendoorkomst zat hij al in de kop van de wedstrijd. Na het voltooien van de tweede zwemlus kwam Barel al als eerste het parc-fermee binnen, op de hielen gevolgd door Gijs Klerkx. De sterke Duitser Alexander Lang werd bij het zwemmen gediskwalificeerd vanwege het afsnijden van een boei.

Bij het fietsen konden de concurrenten Barel eerst nog wel bijbenen, maar in het zicht van Hoek van Holland plaatste Barel een jump en kon al enige voorsprong beginnen met de lus in de duinen. Na terugkomst op het strand en op weg terug naar Kijkduin was die voorsprong inmiddels al anderhalve minuut, welke hij soepeltjes wist uit te breiden tot bijna drie minuten bij de tweede wissel. Achter hem hadden de Belg Koen Hoeyberghs, Peter-Johan Dillo, Royce Kortekaas, Guido Gosselink en Frans van Heteren elkaar gevonden, al moest Hoeyberghs in het staartje nog lossen.
Bij het lopen kwam de voorsprong van Barel verder geen moment in gevaar. Vincent Bruins kwam nog hard opzetten als gevolg van de snelste looptijd van de dag, hetgeen hem tot de vijfde plaats bracht. Kortekaas, Van Heteren en Gosselink – schijnbaar dus redelijk hersteld van zijn deelname aan het WK Lange-Afstand twee weken geleden – pakten plaatsen vier, drie en twee. Tweevoudig winnaar Peter-Johan Dillo moest genoegen nemen met een achtste plaats.

Bij de dames was het een minder vanzelfsprekend verhaal. Als eerste kwam daar Marijke Zeekant uit het water. Ruim 6 minuten later gevolgd door Joke Keuning. Keuning kwam echter volledig verdwaasd en geagiteerd uit het water als gevolg van de vele klappen die zij in de tweede zwemronde opliep als gevolg van de inmiddels daar gestarte deelnemers aan de Fun Challenge. Het pepte haar echter wel op om hard – snoeihard – te gaan fietsen. Daarnaast maakte Zeekant een inschattingsfout door niet altijd het meest harde zand aan de waterlijn te kiezen, waardoor zij soms veel snelheid verloor. Keuning kwam tot eenieders verrassing kort achter Zeekant weer aan in Kijkduin. Keuning maakte een rappere wissel en begon als eerste aan het lopen. Daarmee kon zij ook de wedstrijd naar zich toe trekken met een nette 40:13 op de afsluitende tien kilometer. Zeekant werd tweede, Judy van den Berg derde. Wintertriatlete Marianne Vlasveld verloor, zoals zij vooraf al verwachtte, teveel bij het zwemmen om nog een podiumplaats te bemachtigen.

UITSLAGEN 
XTERRA NETHERLANDS

MANNEN ------------------------
 1 Rob Barel        2:04:50
 2 Guido Gosselink     2:07:56
 3 Frans van Heteren    2:08:11
 4 Royce Kortekaas     2:09:52
 5 Vincent Bruins     2:10:31
 6 Koen Hoeyberghs  BEL 2:11:10
 7 Rob Schilder      2:11:45
 8 Peter Johan Dillo    2:12:18
 9 Gijs Klerkx       2:13:59
10 Richard Hobson   GBR 2:14:30

VROUWEN -----------------------
 1 Joke Keuning      2:31:18
 2 Marijke Zeekant     2:32:50
 3 Judy van den Berg    2:34:21
 4 Marianne Vlasveld    2:34:24
 5 Christine de Wit    2:39:28
 6 Sandra Hitzert     2:43:50
 7 Edith Gerards      2:45:07
 8 Anke Tuinman      2:48:19
 9 Yvonne Leek       2:49:08
10 Cora Barel-Mulder    3:01:04

Bronnen:
XTERRA Netherlands / Metterwoon Beach Challenge