Boon en Rotteveel winnen druilerig Leiderdorp

De tweede editie van de midden-afstand triathlon van Leiderdorp is gisteren onder druilerige omstandigheden gewonnen door Robin Boon en Trudy Rotteveel.

Onverwoestbaar optimisme hield organisatie en deelnemers op de been bij de 10e MetonBouw-Triathlon van Leiderdorp. De eerst zo hoopvolle weersvooruitzichten werden zondagochtend al gauw de bodem ingeslagen toen rond 8.00 uur de miezer zich aandiende. Toen de Middenafstanders om 8.30 uur aan de start in de Dwarswatering verschenen werd nog hoopvol naar de lucht gekeken, maar een uur later viel de regen gestaag loodrecht naar beneden.

Tijdens het zwem-onderdeel had men daar geen last van, maar eenmaal op de fiets was het toch wel even bijten. Snel werden op het fietsparcours door de organisatie in samenwerking met de NTB-jury enkele maatregelen genomen om valpartijen te voorkomen. Enkele plekken werden gevaarlijk glad door de regen. Meteen was ook hulp uit onverwachte hoek ter plaatse: de politie van Hollands Midden kwam met drie wagens toezien op het veiligheid tijdens de wedstrijd.

Terwijl de Middenafstanders hun vier ronden op het fietsparkoers aflegden ontspon zich bij de Olympische afstand een spannende strijd. Een flinke kopgroep was bijna tegelijk het water uit en joeg op de fiets over het parkoers. Uiteindelijk bedroeg het verschil enkele honderdsten van seconden: Carlo van den Bergh won in 2:00:03, op de voet gevolgd door Paul ten Brink in 2:00:35 en Gert-Jan Meewisse in 2:00:49. Pas een minuut later volgden Frank Veltman in 2:01:41 en weer een minuut later Richard de Groot in 2:02:40. Bij de veteranen was Leiderdorper Maarten de Fockert winnaar voor Jan Withaar en Angelo Slootjes, terwijl Rachel Talbot bij de dames het veld aanvoerde.

Bij de deelnemers aan de Sprint-afstand hadden de goede zwemmers pech (en de anderen mazzel) aan het misverstand over het keerpunt, waardoor de zwemafstand 500 in plaats van 750 meter werd. De latere winnaar Wiebe Heidema van De Zijl-L.G.B. ondervond hiervan nauwelijks hinder, want hij won met een straatlengte. Eveneens van De Zijl-L.G.B. was de winnares Carla Rijling.

Inmiddels was de wedstrijd drie uur oud. Het wedstrijdterrein was al in een modderpoel veranderd. Publiek stond te kleumen onder de inderhaast door de organisatie opgezette partytenten. De snelste Middenafstanders waren aan het lopen begonnen. Tijdens het fietsen was de strijd echter al beslist in het voordeel van Robin Boon van het Aalsmeerse Multi-Team, die uiteindelijk won in 4:00:49. Clubgenoot Paul Zirkzee kon hem niet meer kloppen en finishte een minuut later in 4:01:55, op nog eens 8 minuten gevolgd door andermaal clubgenoot Corné Klein in 4:09:52. Noordwijkerhoutse Trudy Rotteveel trotseerde viermaal het moerassige ruiterpad in De Bloemerd en finishte met bemodderde benen onbedreigd in 4:49:44. Utrechtse Roos Tji werd tweede in 5:08:57, 8 minuten later gevolgd door Kathalijne Oudhoff uit Hilversum.

Velen moesten hierna nog hun rondjes door De Bloemerd en rond De Leyhof in Leiderdorp ploegen onder de onophoudelijke regen. Maar ze bleven lachen. Moe kwamen ze over de finish, de laatste in 6½ uur, maar lachend. De organisatie kon tevreden zijn: geen ongelukken dit jaar. Zon kun je nu eenmaal niet op bestelling krijgen en dat begrepen de deelnemers ook wel. De prijsuitreiking moest wat gehaaster en met minder ceremonieel worden afgewerkt om de verkleumde deelnemers en hun supporters niet langer te laten wachten.

Bronnen:
Triathlon Leiderdorp