Peter Robertson en Siri Lindley wereldkampioenen 2001

De wereldtitels voor 2001 zijn afgelopen zondag verdeeld. Peter Robertson (AUS) en Siri Lindley (USA) bleken uiteindelijk de sterksten in een hardbevochten duel in de regenachtige en daardoor soms zeer gladde straten van het Canadese Edmonton. “Het was soms moeilijk om rechtop te blijven”, aldus zilveren-medaillewinnares Michellie Jones. Sommigen hadden daar meer moeite mee dan anderen. Zo gingen medaillekandidaten Chris McCormack en Nicole Hackett (de wereldkampioene van vorig jaar) tijdens het fietsen onderuit en moesten de strijd staken.

Ondanks het uitvallen van ‘Macca’ was het mannenpodium dit jaar geheel een aangelegenheid voor triatleten van Down Under, zich daarmee enigszins revancherend voor het feit dat ze vorig jaar in eigen huis (Perth) de hoofdprijs lieten lopen. Robertson, die er bij het ingaan van het lopen als een speer vandoor ging, bleef Chris Hill en Craig Watson voor. Wel probeerde de Olympisch Kampioen Simon Whitfield diverse malen een aanval te plaatsen, maar deze werd telkens keurig gepareerd. De sterke Spanjaard Ivan Rana, die enkele dagen eerder de wereldtitel Aquathlon in zijn zak mocht steken en die eerder bij het EK het zilver pakte, greep nu net naast het podium. Europees Kampioen Filip Ospaly werd twaalfde, de enige Nederlandse deelnemer (Eric van der Linden) hield het na het fietsen voor gezien.
“Ik voelde mij vandaag geweldig”, zei Robertson vlak na de finish. “Bij het fietsen heb ik niemand er vandoor laten gaan. Ik wist dat ik tijdens het lopen moest toeslaan, en dat is wat ik heb gedaan. Ik had uiteindelijk voldoende voorsprong om de koppositie vast te blijven houden”.

Bij de vrouwen maakte de Amerikaanse Siri Lindley een dubbelslag: na enkele dagen eerder wereldkampioen Aquathlon geworden te zijn, pakte ze nu ook de wereldtitel op de triathlon. Lindley – die overigens op een ITU-wildcard aan het WK kon deelnemen omdat ze de Amerikaanse selectie niet had gehaald – was dit jaar afgetekend de sterkste. Bij het fietsen kwam ze samen met Michellie Jones (AUS) vanachter de fietsgroep met de snelste zwemsters aan kop. Bij het begin van het lopen nam ze vervolgens afstand van Jones en stond de koppositie niet meer af. Jones probeerde nog samen met Joanna Zeiger (USA) diverse malen terug te komen, maar voor hen alleen het zilver en brons nog weggelegd.
Wieke Hoogzaad werd 20e. Zij miste bij het zwemmen de aansluiting met de kopgroep en wist het gat bij het fietsen niet te dichten. Hoogzaad zette nog wel de vijfde looptijd neer, maar dit bleek niet voldoende voor een topklassering.

UITSLAGEN 
WK TRIATHLON (OD) EDMONTON

MANNEN ------------------------
 1 Peter Robertson  AUS 1:48:01
 2 Chris Hill    AUS 1:48:12
 3 Craig Watson   NZL 1:48:14
 4 Ivan Rana     ESP 1:48:26
 5 Andrew Johns   GBR 1:48:36
 6 Simon Whitfield  CAN 1:48:42
 7 Bevan Docherty  NZL 1:48:43
 8 Reto Hug     SUI 1:48:47
 9 Miles Stewart   AUS 1:48:54
10 Stephane Poulat  FRA 1:48:59

VROUWEN -----------------------
 1 Siri Lindley   USA 1:58:51
 2 Michellie Jones  AUS 1:59:41
 3 Joanna Zeiger   USA 1:59:56
 4 Rina Hill     NZL 2:00:26
 5 Kathleen Smet   BEL 2:00:46
 6 Jill Savege    CAN 2:00:51
 7 Silvia Gemignani ITA 2:00:55
 8 Loretta Harrop  AUS 2:00:58
 9 Evelyn Williamson NZL 2:01:11
10 Christiane Pilz  GER 2:01:18

20 Wieke Hoogzaad    2:03:09

Bronnen:
Triathlon Digest
WK Triathlon Edmonton (CAN)
International Triathlon Union