Ronny Babijn boekt vijfde seizoenszege in Hellevoetsluis

Terwijl Europa’s besten in Carlsbad hun kunnen tentoonspreidden, ging in Nederland het triathlonprogramma gewoon door. In Hellevoetsluis was het de dit jaar prominent aanwezige Ronny Babijn die op de Olympische afstand de zege naar zich toe trok.

Onder mooie zomerse weersomstandigheden, een temperatuur van net boven de 20 graden, weinig wind, een watertemperatuur van tussen de 19 en 20 graden ging zaterdag de triathlon van Hellevoetsluis van start. Met een deelnemersveld van circa 125 deelnemers op de Olympische Afstand, ongeveer 70 deelnemers en 10 trio’s op de Achste Triathlon was de organisatie zeer blij, zeker in vergelijking met de editie van vorig jaar (toen met slecht weer en dus weinig deelnemers).

De Achtste Triathlon werd gewonnen door de junior Leon Jacobse uit Vlissingen. Hij kwam als vijfde uit het water, maar na het fietsen was hij reeds nummer één. Het looponderdeel startte Jacobse met een geringe voorsprong op de veteraan John Albrechts uit Middelharnis. Uiteindelijk bouwde hij in de 5 km lopen zijn voorsprong uit naar ruim 1 minuut. Als derde kwam Peter Hauwermeiren uit Stekene (Belgie) over de meet.
Bij de dames was de winst voor Cindy Brussé uit Rotterdam, voor Mitzy Nieuwenhuizen (Hellevoetsluis) en Liesbeth Kruisweg (Den Haag).

Bij de olympische afstand ging bij het zwemonderdeel Ronnie Babijn uit Terneuzen er zoals inmiddels van hem bekend als een turbo van door. Met een voorsprong van ruim drie minuten kwam hij uit het water. Deze voorsprong was dusdanig groot dat hij deze niet meer uit handen gaf en zelfs nog wat vergrootte bij het fietsen en het lopen. Voor de dit seizoen herboren Babijn inmiddels zijn vijfde overwinning. Op respectabele afstand finishte Jack Belt uit Soest als tweede. Anton Mol uit Sommelsdijk (vorig jaar de winnaar in Hellevoetsluis) eindigde als derde.
Bij de dames ging de overwinning naar de Finse (in Gorichem woonachtige) Riikka Kelja. Na het fietsen had zij een hele kleine voorsprong van ongeveer 30 meter op Cora Vlot. Op het looponderdeel van 10 km werd de voorsprong uiteindelijk uitgebouwd naar een kleine anderhalve minuut. Cora werd tweede, terwijl ook hier de winnares van vorig jaar, Sonja Jansen, dit jaar genoegen moest nemen met een derde plaats.

UITSLAGEN 
TRIATHLON HELLEVOETSLUIS

MANNEN ------------------------
 1 Ronnie Babijn     1:48:51
 2 Jack Belt       1:53:28
 3 Anton Mol       1:54:30
 4 Richard de Groot    1:56:49
 5 Harry Bultema     1:57:21
 6 Hans van Erck     1:57:54
 7 Erik Peeman      1:58:48
 8 Ronald Kohn      1:59:19
 9 Leon v.d. Wilde    1:59:40
10 Pieter van Hal     2:00:15

VROUWEN -----------------------
 1 Riikka Kelja      2:06:08
 2 Cora Vlot       2:07:30
 3 Sonja Jansen      2:13:48
 4 Terese van Lare    2:21:24
 5 Ellen v.d. Maagdenberg 2:23:07
 6 Annet Joustra     2:24:00
 7 Kristel Gorris     2:24:48
 8 Marieke Schriel    2:28:53
 9 Maaike Krimpenfort   2:31:41
10 Kitty van Bloois    2:32:19

Bronnen:
Arnold Mastenbroek, Triathlon Hellevoetsluis