Michelle Dillon goud, Wieke Hoogzaad mist podium op een haar

Bij de vrouwenwedstrijd op het EK is het Britse team met de grootste eer gaan strijken. Michelle Dillon eiste het goud voor zich op, terwijl Annie Emmerson – nog net voor Wieke Hoogzaad – met het brons aan de haal ging. Titelverdedigster Kathleen Smet maakte het podium compleet. Voor de Britse dames dit weekeinde dus meer dan een dubbelslag, na de overwinning van Jodie Swallow bij de junioren.

De overwinning van Dillon is de eerste Britse EK-overwinning sinds 1988. Toen was het Sarah Springman die kampioen werd. Dillon wist Smet met slechts vijf seconden verschil te verslaan. De beslissing viel, net als bij de heren, in de afdaling van de steile heuvel, waar Dillon wegsprong van Emerson. Emerson noteerde wel de tweede looptijd, maar moest toch toezien dat Smet op het allerlaatst nog voorbij kwam.

Bij het zwemmen was de Duitse Joelle Franzmann de snelste. Dillon kwam halverwege het veld uit het water. Franzmann werkte samen met Leanda Cave goed samen op de fiets. Gezamenlijk kwamen zij met bijna anderhalve minuut voorsprong op de tweede wissel aan. In de achtervolgende groep bevonden zich naast Kathleen Smet en Mieke Suys ook Wieke Hoogzaad en Nina Anisimova. Pas daarachter kwam een Britse trein met Michelle Dillon, Annie Emmerson en Steph Forrester opzetten. Na de eerste loopronde waren het de Britse dames die de plaatsen één tot en met vier bezetten. Later wisten Smet en Hoogzaad zich daar nog tussen te wurmen, doch zij moesten beiden toelaten dat de Britse dames vandaag met de grootste eer gingen strijken. Naast Dillon en Emerson op het podium maakten de 5e plaats van Forrester en de 8e van Cave de hegemonie van de Britse dames compleet.

UITSLAGEN 
EK TRIATHLON CARLSBAD (CZR)

VROUWEN -----------------------
 1 Michelle Dillon   GBR 2:20:02
 2 Kathleen Smet    BEL 2:20:07
 3 Annie Emerson    GBR 2:20:16
 4 Wieke Hoogzaad      2:21:04
 5 Steph Forrester   GBR 2:21:21
 6 Joelle Franzmann  GER 2:21:35
 7 Mieke Suys     BEL 2:23:00
 8 Leanda Cave     GBR 2:23:24
 9 Ines Estedt     GER 2:23:28
10 Nina Anisimova   RUS 2:23:54

20 Silvia Pepels      2:29:50
28 Jenette Tolhoek     2:35:07
30 Ingrid van Lubek     2:38:23

Bronnen:
EK Triathlon Carlsbad
European Triathlon Union