Hoofdprijzen in Nuenen gaan naar ‘Down Under’

De laatste editie van de Nuenense triathlon afgelopen zondag kende een uiterst sterke internationale bezetting. Wat dat aangaat stopt de organisatie op het absolute hoogtepunt.
Vooraf zou iedereen de kaarten hebben ingezet op Simon Lessing of Dmitri Gaag, toen bekend werd dat zij aan de start zouden staan bij de PSL-Triathlon in Nuenen. Evenwel koos Gaag later nog voor een ander evenement, in Italië. Lessing kwam wel, maar moest vervolgens toch het hoofd buigen voor Aussie Trent Chapman en de Franse Wereldkampioen bij de Junioren, Frederique Belaubre, die hem ruim voor bleven.

Ook bij de dames ging de winst naar een atlete van ‘down under’, te weten de Nieuw-Zeelandse Evelyn Williamson. Beste Nederlander bij de heren was Guido Gosselink met een 16e plaats, die Jochen Cals nog net voor wist te blijven. Bij de dames wist Sione Jongstra zich nog net in de top-tien te nestelen, voor Michelle Fangmann en Christine de Wit.

De Duitser Markus Prüfert was de eerste die het water verliet, kort gevolgd door Lessing en Belaubre. Lessing kwam bij de wissel nog even kort in aanvaring met een jurylid die hem erop wees dat hij zijn startnummer op de rug moest dragen.
Tijdens het fietsen werden Belaubre en Lessing opgeslokt door een groep van 10 concurrenten. Deze groep bleef verder bij elkaar tot aan de tweede wissel. Bij het lopen kwam Lessing laat op gang. Te laat, zo bleek, want Chapman en Belaubre waren er inmiddels vandoor. Halverwege besloot hij om dan maar zijn derde positie te consolideren. In een zinderende sprint wist Chapman uiteindelijk de dit jaar bij de senioren debuterende Belaubre net voor te blijven.

Lessing was evenwel tevreden met zijn derde plaats, al zei hij dat hij nog graag gestreden had willen hebben met Rob Barel. Hij voelde zich in Nuenen erg op zijn gemak en wil graag nog een keer terugkomen voor een wedstrijd in Nederland. Hij verklaarde dat hij nog steeds op zoek is naar zijn wedstrijdvorm, die momenteel wat wordt verstoord door korte nachten als gevolg van zijn pasgeboren dochtertje.

In de vrouwenwedstrijd kwam bij het fietsen een groep van vijf aan de kop, met daarachter nog een even grote groep achtervolgers. Daarmee waren de kaarten grotendeels geschud. Williamson koerste onbedreigd op de winst af. Een uiterst sterk optreden van Andrea Whitcombe tijdens het lopen bracht haar nog tot een positie tussen de koplopers, maar was niet meer genoeg voor een podiumplaats.

UITSLAGEN 
TRIATHLON NUENEN

MANNEN -----------------------------
 1 Trent Chapman    AUS 1.43.33
 2 Frederic Belaubre  FRA 1.43.36
 3 Simon Lessing    GBR 1.44.26
 4 Guillaume Dechavanne FRA 1.45.03
 5 Kris Gemmel     NZL 1.45.31
 6 Doug Friman     USA 1.45.33
 7 Chippy Slater    AUS 1.46.22
 8 Anthony Parish    AUS 1.46.49
 9 Gael Mainard     FRA 1.47.03
10 Cyrille Mazure    FRA 1.47.10

VROUWEN ----------------------------
 1 Evelyn Williamson  NZL 1.56.25
 2 Anja Heil      GER 1.57.27
 3 Heather Williams   GBR 1.58.28
 4 Andrea Whitcombe   GBR 1.58.39
 5 Cornelia Bourgadel  FRA 1.58.59
 6 Tracy Hargreaves   AUS 1.59.36
 7 Olga Generalova   RUS 2.01.09
 8 Lisbeth Kristensen  DEN 2.02.51
 9 Liesbet de Schrijver BEL 2.05.35
10 Sione Jongstra      2.10.34

Bronnen:
Triathlon Digest
Wim van den Broek