Erik van der Linden prolongeert EK-brons

In mogelijk het zwaarste EK ooit, in het Tsjechische kuuroord Carlsbad, heeft Erik van der Linden zijn bronzen medaille van vorig jaar weten te prolongeren. In een bloedstollende finale kwam hij echter net te kort om de ontketende ‘thuisloper’ Filip Ospaly bij te blijven en de tegen kramp vechtende Ivan Rana te passeren. De nummers één en twee van het vorige EK, Andrew Johns en Reto Hug, eindigden als vierde en vijfde.

Diverse omstandigheden maakten het EK in Carlsbad tot een spektakel. Het schilderachtige plaatsje zelf, de stevige beklimmingen in zowel het fiets- als het loopparcours, en niet in de laatste plaats het in drie delen ‘geknipte’ zwemonderdeel. Na elke ronde van ruim 500 meter moest iedereen kort het water uit, om een tiental meters verder er opnieuw in te duiken.

Het was de Brit Richard Stannard die na ruim 20 minuten als eerste het water uit kwam, maar de eerste die het parc-fermee verliet was de Deen Rasmus Henning, die ook verder tijdens het fietsen de wedstrijd kleur wist te geven met zijn aanvallend gedrag. Ook Spencer Smith en – in wat mindere mate – Erik van der Linden lieten zich tijdens het fietsen veelvuldig van voren zien. Zij maakten allen deel uit van een kopgroep van maar liefst 25 atleten. Van der Linden had duidelijk weinig problemen met het zevenmaal (!) beklimmen van ‘Cobblestone Hill’, een beklimming van maar liefst 25%. Evenwel duldde het peloton geen enkele ontsnapping.

Opvallende afwezige in de kopgroep was ook Luc van Lierde. Hij had na het zwemmen de aansluiting met de kopgroep gemist, en zou later tijdens het fietsen ook uitstappen. Daar waar de Britten en de Zwitsers flink vertegenwoordigd waren in de kopgroep, moest Van der Linden het alleen opknappen. De andere drie Nederlanders misten na het zwemmen de aansluiting. Onder hen Sander Berk, die (na eerder in de kwalificatierondes uitgeschakeld te zijn) op het laastste moment mocht invallen voor Casper van der Burgh, die het vanwege verkoudheid en last van een kleine blessure verstandiger vond om niet te starten.

Massaal begon de groep van 25 aan het lopen, waar Ivan Rana al snel de koppositie pakte en al snel forse marge opbouwde. Met name tijdens de afdaling wist Rana flink afstand te maken. Van der Linden kwam ook al vrij vroeg in de wedstrijd op een tweede positie terecht, strijdend met Filip Ospaly. Johns en Hug leken op dat moment meer oog voor elkaar dan voor de koplopers te hebben. Terwijl de zege voor Rana zeker leek, werden halverwege de kaarten plots geschud. Als gevolg van kramp in de bovenbenen kon Rana zijn hoge tempo niet vasthouden, als gevolg waarvan Ospaly en Van der Linden rap dichterbij konden komen. In de afdaling van de derde en laatste loopronde plaatste Ospaly een beslissende demarrage, passeerde Rana en stond de koppositie daarna niet meer af. In de sprint probeerde Rana nog wel terug te komen, maar de Wereldkampioen bij de studenten liet zich voor een thuispubliek niet meer inhalen.

UITSLAGEN 
EK TRIATHLON CARLSBAD (CZE)

MANNEN ---------------------------
 1 Filip Ospaly    CZE 2:03:56
 2 Ivan Rana      ESP 2:04:03
 3 Erik van der Linden   2:04:20
 4 Andrew Johns    GBR 2:04:56
 5 Reto Hug      SUI 2:05:00
 6 Andreas Raelert   GER 2:05:02
 7 Joachim Willen   SWE 2:05:26
 8 Tim Don       GBR 2:05:36
 9 Marc Jenkins    GBR 2:05:38
10 Johannes Enzenofer AUT 2:05:59

24 Raymond Lotz       2:10:04
29 Huib Rost        2:12:38
38 Sander Berk       2:17:18

Bronnen:
EK Triathlon Carlsbad
European Triathlon Union