Holterberg opgenomen in NK-parcours

Na langdurig overleg met vele betrokkenen is de organisatie van de Triathlon Holten erin geslaagd de hellingen van de Holterberg op te nemen in het fietsgedeelte van het Open NK Triathlon over de Olympische Afstand. Tijdens de 17e Triathlon van Holten op zaterdag 7 juli zal een groot gedeelte van de Toeristenweg tussen Holten en Nijverdal deel uitmaken van het fietsparcours.

Door het gedeeltelijk aanpassen van de westelijke lus door de buurtschap Holterbroek is het mogelijk geworden om de triatleten vanaf Holten meer dan 20 km over de heuvels van de Sallandse Heuvelrug te laten rijden.

De zwemlocaties zijn ongewijzigd. Voor de Elite-groepen en NK-deelnemers blijft dit de Schipbeek nabij de televisietoren van Markelo; de recreanten werken hun zwemonderdeel af in Recreatiebad Twenhaarsveld. Vanaf de beide zwemlocaties rijden beide groepen hun eigen aanlooproute welke beiden eindigen in het dorpscentrum.

Vandaar wordt via de Dorpsstraat en de van Burgemeester van den Borchstraat begonnen aan de eerste beklimming van de Holterberg. Na het keerpunt op de kruising Toeristenweg / Schouwenburgweg / Haarlese Bergweg keert men terug naar Holten, waarna een
tweede beklimmingsronde over de Holterberg volgt alvorens in het dorp op de geheel vernieuwde Kalfstermansweide de wissel fietsen/lopen kan plaatsvinden.

In het ‘berggedeelte’ zijn op de heenweg de klim uit het dorp naar de hotels en verderop de 10% klim van de Diepe Hel opgenomen; op de terugweg moeten de deelnemers vanaf het keerpunt klimmen naar de top bij de Witte Steen en na de afdaling meteen weer omhoog op de klim bij de dagcamping. Door het opnemen in het parcours van deze hellingzone, al jarenlang een wens van organisatie en deelnemers, is de wedstrijd weliswaar zwaarder geworden maar zal de associatie van ‘Holten met de Holterberg’ voor de deelnemers aan de triathlon zeker versterken. De promotie van het toeristendorp Holten door middel van de Triathlon wordt door deze parcourswijziging zeker vergroot.

Door het verplaatsen van de wissel fietsen/lopen naar de ruime Kalfstermansweide is ook het ruimteprobleem met het vroegere parc fermé in de Tuinstraat opgelost. Wel is hierdoor ook het loopparcours iets gewijzigd. De lus Tuinstraat/Pastoriestraat wordt aangepast, de terugweg via Aalpolsweg en Oranjestraat blijft echter ongewijzigd.

De Stichting Triathlon Holten is ervan overtuigd dat door wijzigingen het parcours van de Triathlon Holten nog selectiever is geworden. Gezien het feit dat reeds de afgelopen jaren gerenommeerde triatleten als overwinnaar gehuldigd mochten worden zullen wij de komende jaren opnieuw (inter)nationale toppers op de erelijst kunnen bijschrijven.

Bronnen:
Persbericht Stichting Triathlon Holten