ETU onderneemt stappen tegen dissidente bonden

De Europese Triathlon Unie (ETU) maakte vandaag bekend dat zij bereid zijn om juridische stappen te ondernemen om de acht dissidente bonden die eerder deze maand de “Triathlon Council for Europe” oprichtten te dwingen hun schulden aan de ETU af te betalen.
“We zijn zeer teleurgesteld dat zelfs sommige landen die betrokken zijn geweest bij de oprichting van de ETU het nu nodig vinden om een eigen organisatie op te richten, omdat ze binnen de ETU een minderheidsstandpunt innemen”, aldus ETU-secretaris Erika Koenig-Zenz. “Maar de ETU heeft nog steeds de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat we de belangen van alle 39 aangesloten nationale triathlonbonden en iedere Europese triatleet behartigen. De dissidente landen zijn de ETU nog enkele tienduizenden Euro’s verschuldigd, geld dat we nodig hebben om de sport te ontwikkelen. De acht dissidente bonden zullen volgende week van onze advocaten een brief ontvangen waarin hen duidelijk gemaakt wordt dat hun acties hen mogelijk letterlijk duur kan komen te staan.”

Groot-Brittannië, Spanje, Zwitserland, Frankrijk, Monaco, Denemarken, Griekenland en Italie kondigden begin december aan dat zij zich zouden terugtrekken uit de ETU om een eigen organisatie op te richten. Deze stap is zeer waarschijnlijk georkestreerd vanuit het hoofdkwartier van de ITU om meer grip op Europa te krijgen. De ITU ligt overigens zelf ook onder vuur, en is in afwachting van een gerechtelijke uitspraak in een zaak die aanhangig is gemaakt door de triathlonbonden van Ierland, Duitsland en nog vier andere landen.

De ETU was al een rechtszaak tegen de Spaanse triathlonbond begonnen om een schuld van 12.758 Euro te innen die al meer dan vier jaar open staat. Nu verklaarde Koenig-Zenz dat zij soortgelijke acties zullen voeren tegen vijf andere dissidente triathlonbonden als zij hun beslissing om de ETU te verlaten niet herzien. Van die vijf heeft Groot Brittannië nog de grootste schuld aan de ETU, namelijk 17.321 Euro, die voornamelijk is ontstaan doordat de BTA zijn verplichtingen vanwege het (gecancelde) EK Duathlon niet kon nakomen. Ook de andere landen hebben nog openstaande schulden bij de ETU. Zwitserland moet nog 3025 Euro betalen, Frankrijk 5800 Euro, Monaco 7000 Euro en Denemarken 647 Euro.

Bronnen:
Triathlon Digest