Debacle rond geldprijzen WK Nice duurt voort

Inmiddels een half jaar na het wereldkampioenschap in Nice is de kwestie van de geldprijzen voor de prijswinnaars nog steeds niet naar behoren afgewikkeld.
Was er voorafgaand en kort na het WK “alleen nog maar” onduidelijkheid over de omvang en de exacte opbouw van het prijzenschema – er waren maar liefst vier versies van het prijzenschema in omloop – nu kan daar aan worden toegevoegd dat de ITU tot op heden nog geen zorg heeft gedragen voor een correcte uitbetaling aan de atleten die daar recht op hebben. Verscheidene triatleten hebben nog helemaal geen geld gezien of slechts een gedeelte van wat zij verwachtten.

ITU wedstrijdcommissaris Loreen Barnett verklaarde in juni nog dat de prijzenpot van in totaal 55.000 dollar volgens de ITU-richtlijnen zou worden verdeeld. De ITU heeft nog geen verklaring afgegeven voor de nu door de atleten gevonden verschillen, zoals daar zijn:


  • Winnaar Peter Sandvang heeft tot op heden een cheque voor $5800 ontvangen, in tegenstelling tot de $9000 die in het prijzenschema van het wedstrijdprogramma stond afgedrukt. Ook afgaande op de ITU-richtlijnen (volgens die richtlijnen zou hij $6875 moeten ontvangen) is het door hem ontvangen bedrag te laag als uitgegaan wordt van de totale prijzenpot van $55.000.
  • Winnaares Isabelle Mouthon heeft een bedrag van $9005 ontvangen, maar dat is een totaalbedrag voor haar winst in Nice en haar klasseringen in twee andere ITU World Cup wedstrijden. Wat zij precies voor die wedstrijden aan prijzengeld zou krijgen is haar onbekend, evenals wat er nu dus overblijft aan prijzengeld voor Nice.
  • Helene Salomon, die als vijfde eindigde, ontving een cheque voor bijna $1800, exact hetzelfde als hetgeen Christoph Mauch ontving. Alleen werd Mauch zesde, terwijl de schema’s voor mannen en vrouwen gelijk horen te zijn. Mauch heeft zijn geld al eind september gehad, terwijl de nummer vijf bij de mannen, Philippe Lie, tot op heden nog geen prijzengeld heeft ontvangen. Ook Petr Vabrousek (18e) heeft tot op heden nog niks gekregen.
  • Cameron Widoff (achtste) ontving een cheque voor een kleine $1050, die evenwel niet gedekt was. Ook in het geval van Alison Haydn (18e) was de cheque niet gedekt volgens Tim Yount van USA Triathlon.
  • De Duitse Heidi Jesberger wilde niet zeggen hoeveel ze eind oktober heeft ontvangen, maar ze gelooft niet dat het bedrag correct is. Ook de nummer negen bij de vrouwen, Cedrine Soulet, heeft een bedrag ontvangen dat lager was dan zij verwachtte. Marijke Zeekant, die als twaalfde finishte, verklaarde dat zij $358 heeft ontvangen terwijl zij $500 verwachtte.

Hoe er ook gerekend wordt, de uitgekeerde geldprijzen van Nice zijn tot op heden op geen enkele wijze onderling kloppend te krijgen, laat staan dat duidelijk is wat de totale omvang van de prijzenpot zou moeten zijn. En dat terwijl de richtlijnen die de ITU in principe hanteert (ook te vinden op hun website, onder ‘competition rules’) simpel en transparant genoeg is.

Bronnen:
Triathlon Live